in

Viorel Micu, Eastlines: „Nu trimiteți colete «la negru», riscați să vă dispară bunurile și banii ”

Perioada de dinaintea Sărbătorilor de Iarnă este una foarte aglomerată pentru firmele care transportă colete în și din România. Mulți români din Marea Britanie folosesc aceste servicii pentru a le trimite cadouri celor dragi, de acasă, dar și pentru a primi pachete din țară. Cum trebuie să faceți pentru ca bunurile dumneavoastră să ajungă în siguranță și în timpul cel mai scurt la destinație?

O întrebare pe care mulți și-o pun în această perioadă când mai este atât de puțin până la Crăciun. Pentru a vă informa, am apelat la specialștii firmei Eastlines, unul dintre cei mai importanți operatori în domeniu de pe piața britanică.

Cu peste șapte ani de experiență, compania a ajuns să proceseze peste 50.000 de colete în primele 10 luni ale anului 2014. În medie, Eastlines trimite și recepționează la fiecare două zile colete în tranzit internațional către și din România. Circa 3.000 de români beneficiază lunar de serviciile companiei, ne-a spus Viorel Micu, director vânzări și operațiuni al Eastlines.Acum ceva timp, trimiteam pachete cu o cunoştinţă. Venea cu o dubă să îmi ia coletul, mă întâlneam cu el în drum și îi predam ce aveam de trimis acasă. Dumneavostră cum procedați?

Viorel Micu: „Abordarea noastră este una profesionistă, nu o facem după ureche. Avem curieri pe zone, pentru colectare şi livrare, depozite specifice şi logistica aferenta, dispecerat şi call-center de preluare şi soluţionare a diverselor situaţii, sisteme de scanare a coletelor, utilaje de manipulare a coletelor, soft pentru gestiunea comenzilor şi preluarea comenzilor şi plata on-line.

Avem săptămânal cel puţin 12 camioane care fac transport internaţional de capacitate mare şi conlucrarea strânsă şi de lungă durată cu parteneri puternici cu reţele extinse de distribuţie cu sute de angajaţi. Facem această activitate în mod eficient şi în volum mare, pentru a controla costurile şi ne-am impus deja pe piaţa prin calitate, siguranţă, viteza şi preţuri competitive.”

Care ar fi avantajele de care beneficiază clientului român din Marea Britanie care vrea să trimită sau să primească ceva de acasă?

V.M.: „ În primul rând, putem să venim la uşa dumneavoastră, ca urmare a unei comenzi telefonice sau on-line lansate către call center. Ridicăm coletul în orice zi a săptămânii aveţi nevoie şi mai ales putem prelua orice cantitate: de la un plic – la mobilă, de la un kilogram – la o tonă. Livrăm apoi rapid şi în siguranţă,  în medie, între trei şi maxim cinci zile, oriunde în România sau Marea Britanie.

Asta pentru că asigurăm plecarea cel puţin a unui camion la fiecare două zile către şi dinspre România. Întreaga bază logistică, precum și curierii aflaţi permanent în legătură cu clienţii, linia permanentă de transport, dar şi contractele cu partenerii noştri ne permit ca în aceeaşi zi să livrăm la uşă, atât la Sighetul Marmaţiei cât şi şi în Delta Dunării sau la Bucureşti, dar şi la Dublin, în Inverness sau în Londra.”

Există două întrebări pe care și le pun mulți: pachetele mele ajung în siguranţă, totul decurge legal?

VM: „Când lansaţi o comandă la noi, vi se alocă un număr unic de înregistrare (cod de tracking îi spunem noi), pe care vi-l comunicăm. Toate coletele se cântăresc cu precizie la preluare şi se emite documentul de însoţire al expediţiei (AWB) şi factura aferenta cu TVA.  Fiecare colet este identificat cu cod de bare, scanat succesiv în fazele procesului de transport şi livrare către destinatar. Clienţii noştri pot urmări coletul on-line, foarte uşor, de la preluare, până la livrare. Primesc notificări prin e-mail şi SMS în legătură cu stadiul expediţiei.

Compania noastră este înregistrată legal în Marea Britanie. Sunte pe piață de șapte ani, oferind servicii de curierat internaţional, avem sediu şi depozit unde putem fi găsiţi oricând, toţi angajaţii lucrează legal, plătim taxe şi impozite, avem licenţe şi asigurări pentru coletele în tranzit şi ne desfăşurăm întreaga activitate transparent. Zilnic suntem la uşa a aproximativ 100 de clienţi numai în Londra şi mulţi dintre ei ne folosesc fără probleme de șapte ani.”

Putem vorbi despre o adevărată industrie! Dar este totul atât de perfect?

V.M.:  „Bineînţeles că mai e mult de lucru. Dorim în continuare să reducem timpul de livrare a unei expediţii printr-o eficientizare a operaţiunilor, să adăugăm noi facilităţi on-line pentru uşurarea lansării comenzilor, cotaţiilor de preţ şi suportului on-line,  să creştem siguranţa livrărilor prin investiţii în soft şi scanare şi o mai mare eficientă a încărcărilor şi descărcărilor prin folosirea de benzi transportoare în depozite. Şi asta în timp ce trebuie să adăugăm permanent noi maşini în reţeaua noastră.

Trebuie să ne îndreptăm şi mai mult către client, către dorinţele lui şi să îi fim cât mai aproape. Ne dezvoltăm în continuare, creştem şi vrem să fim cei mai buni în acest domeniu atât pentru românii din Marea Britanie cât şi pentru clienţii comerciali ce au interese în transportul şi distribuţia spre şi dinspre România. Cu gândul ăsta suntem zi de zi la muncă şi cu acelaşi gând ne îndreptăm seară foarte târziu spre casă.”

Urmează o perioadă foarte aglomerată, cea a Sărbătorilor de Iarină, iar multe persone vor apela la servicii de coletărie. Cum v-ați pregătit?

VM: „În fiecare an este o provocare pentru noi să reuşim să livrăm la timp şi în siguranţă toate cadourile către cei dragi şi, spunem noi, ne mobilizăm întotdeauna să devenim ajutoarele de nadejdie ale lui Moş Crăciun. Am luat măsuri să suplimentăm numărul maşinilor pe zone, angajăm personal suplimentar, mărim capacitatea de transport cu camioane noi, suntem pregătiţi să muncim peste program şi ne dorim să fim cât mai eficienţi şi promti pentru fiecare client. Sperăm să reuşim să procesăm toate comenzile cu success şi să mulţumim pe deplin toţii clienţii care vor apela la noi de sărbători.”

Ce le puteți recomanda românilor pentru ca în această perioadă aglomerată coletele lor să le ajungă la timp şi în siguranţă înainte de Crăciun?

VM: „Sfatul meu este să evitaţi categoric trimiterea pachetelor prin persoane neautorizate care îşi desfăşoară activitatea „la negru”. Riscaţi să nu vă ajungă coletele la timp şi există posibilitatea ca acele persoane să dispară cu coletele şi banii dumneavoastră.

Ştim că astfel de lucruri s-au întâmplat anii trecuţi şi au fost chiar situaţii grave. De altfel, persoanele neautorizate care transportă colete în acest mod riscă permanent să li se confişte încărcătura, din moment ce nu au documente sau licenţe pentru transport sau livrare în regim poştal pentru a-şi desfăşura activitatea legal.

Noi recomandăm să se apeleze la profesioniştii din domeniu, companii care îşi desfăşoară activitatea legal şi care pot oferi o anumită siguranţă ce poate fi verificată de fiecare dintre noi: sediu, număr de telefon fix pentru suport clienţi (nu un mobil ce poate fi oricând anulat), eventual urmărirea statusului expediţiei pe internet, curieri identificabili după echipament şi logo, maşini inscripţionate.

O altă recomandare pe care o readucem permament în atenţia clienţilor noştri este folosirea cutiilor de carton în ambalarea cadourilor, acestea asigurând o mai bună protecţie şi sigilare a conţinutului. Renunţaţi categoric la genţile de mână şi la rafie, presupun multe riscuri de pierdere şi deteriorare, nu pot fi sigilate şi etichetate eficient şi nu pot proteja conţinutul, mai ales dacă este fragil.

În încheiere aş vrea să adaug că zilele acestea noi desfăşurăm o campanie pe mail şi SMS de atenţionare a clienţilor pentru expedierea din timp a cadourilor pentru sărbătorile de iarnă, că ei să cumpere, să pregătească şi se le trimită către familie cât mai devreme. Noi spunem că este recomandabil ca termen limită dată de 10 decembrie, pentru a exista suficient timp, indiferent de situaţie, să ajungă expedierile la uşa destinatarilor.

Cu această ocazie, compania Eastlines urează Sărbători Fericite întregii comunități românești din Marea Britanie!”

Mircea Maer
A VENIT MOȘ CRĂCIUN! Ziarul Românesc și MY Romania Group au organizat cel mai mare eveniment pentru copiii din comunitate

Adio, vot prin corespondență! Camera deputaților a respins proiectul