in

Europarlamentarul Cătălin Ivan: Daily Express promovează scenarii false

Liderul delegației PSD din Parlamentul European, Cătălin Ivan, a trimis o a doua scrisoare către Daily Express, în care citează trei studii din UK și România unde se arată că „britanicii nu se vor confrunta cu un aflux de imigranți o dată cu liberalizarea pieței muncii”. El spune că articolele din Daily Express se bazează „doar pe ipoteze false și scenarii forțate” și „exploatează sentimente anti-imigrație în scopuri proprii”.

Social democartul atrage atenția că, dacă publicația Daily Express alege să promoveze „o imagine alarmantă și intenționat denaturată cu privire la efectele liberalizării pieței muncii”, întreaga Uniune Europeană are de suferit.Cătălin Ivan citează o analiză BBC unde se arată că doar 1% dintre români s-au interesat de un loc de muncă în Marea Britanie în 2013 sau 2014. Eroparlamentarul mai subliniază că Marea Britanie este pe locul 4 în ceea ce privește destinațiile preferate de către românii dispuși să lucreze în străinătate, cu doar 0,6% dintre cei chestionați indicând această țară. În final, el solicită încă o dată publicației Daily Express să „înceteze” campania împotriva imigranților români.

Iată scrisoarea:

„Așa cum am subliniat într-o scrisoare anterioară, campania pe care publicația dumneavoastră continuă să o desfășoare împotriva imigranților români reprezintă o amenințare inacceptabilă la adresa principiului european al liberei circulații și instigă la încălcarea prevederilor din Tratatul de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană.

Daily Express a trecut la jigniri: „«Trebuie să respectați legislația europeană», latră un europarlamentar român”

Studiile efectuate de mai multe instituții – atât din Marea Britanie, cât și din România – arată că britanicii nu se vor confrunta cu un aflux puternic de imigranți o dată cu liberalizarea pieței muncii. Ele există pentru cei care vor să le vadă, iar datele sunt extrem de convingătoare. Dacă, însă, entități precum publicația dumneavoastră aleg să ignore aceste realități și să propage o imagine alarmantă și intenționat denaturată cu privire la efectele liberalizării pieței muncii, atunci ele fac rău nu numai țărilor împotriva cărora militează, ci întregii comunități europene, care nu poate funcționa decât unită.

Voi reda în continuare câteva concluzii din trei studii publicate anul acesta, care demontează campania desfășurată de Daily Express.

O analiză desfășurată de BBC în luna aprilie 2013, pe baza unor sondaje efectuate în România și Bulgaria, arată că doar 1% dintre români s-au interesat de un loc de muncă în Marea Britanie în 2013 sau 2014, fie printr-o agenție de recrutare, fie pe cont propriu. Impactul așteptat este chiar mai mic decât atât, aceeași analiză arătând în același timp că este o distanță foarte mare între aspirații și acțiuni concrete. Totodată, amplul studiu realizat de BBC arată că puținii români interesați de un loc de muncă în Marea Britanie au într-o mai mare măsură studii superioare și locuri de muncă în prezent decât media sondajului.

S-a declanșat „cruciada” împotriva românilor

Un al doilea studiu care arată cât de exagerate sunt scenariile pe care le promovați a fost publicat în România, de către Centrul de Studii și Cercetări Infopolitic, în februarie 2013. Conform acestui studiu, Marea Britanie este pe locul 4 în ceea ce privește destinațiile preferate de către românii dispuși să lucreze în străinătate, cu doar 0,6% dintre cei chestionați indicând această destinație la prima mențiune.

La aceste două studii se adaugă un raport publicat în noiembrie 2013 de Confederația Industriei Britanice (CBI), care arată că, în Marea Britanie, «există dovezi semnificative potrivit cărora, mai degrabă decât să dăuneze din punct de vedere economic populației, imigranții adaugă la potențialul productiv și la nivelul cererii într-o economie, crescând astfel PIB-ul pe termen lung».

Totodată, potrivit raportului CBI, «63% dintre membrii Confederației Industriei Britanice au susținut că libera circulație a forței de muncă în cadrul UE a fost benefică pentru afacerile lor, în timp ce doar 1% au afirmat că a avut un impact negativ».

Nu în ultimul rând, studiul mai arată că un alt beneficiu al mobilității forței de muncă constă în abilitatea firmelor britanice de a recruta cu ușurință angajați cu competențe de specialitate din întreaga UE, lucru foarte important având în vedere puternica valoare adăugată a industriilor britanice.

Având în vedere toate aceste dovezi statistice, devine evident faptul că demersul publicației dumneavoastră nu se bazează pe realitate, ci doar pe ipoteze false și scenarii forțate, menite să crească neîncrederea între cetățenii europeni și să exploateze sentimente anti-imigrație în scopuri proprii. Trebuie stopată minciuna și defăimarea la adresa românilor! De aceea, vă solicit încă o dată să încetați campania împotriva imigranților români, care nu aduce nimănui niciun beneficiu. Dimpotrivă, prin stimularea unor astfel de sentimente se pun în pericol valorile și principiile europene la care inclusiv Marea Britanie a aderat.”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

121.000 de români și bulgari munceau în UK în luna octombrie

Pianista Alexandra Dăriescu a câștigat “Women of the Future Awards”