in

Român din Londra despre problemele legate de Brexit: „Mi s-a spus în față să plec în țara mea”

Alex Hrincă, un român  din Londra căsătorit cu o britanică, spune că raportarea românilor la ceea ce se întâmplă în insulă diferă de la o categorie la alta.

„Majoritatea românilor au aplicat pentru unul dintre cele două tipuri de rezidență. Ce diferă foarte mult între România și Marea Britanie este că aici este un site care funcționează foarte bine. În momentul în care au hotărât să continue cu această procedură, peste tot pe Internet am fost targetați toți cetățenii europeni, astfel încât să știm despre această procedură. Iar aplicatul a fost un formular de 10 minute. A fost mult mai complicat să aplicăm pentru votul prin corespondență făcut de Guvernul român”, a declarat el pentru Libertatea.

Întrebat care este atitudinea generală a românilor față de tot ce se întâmplă în această perioadă în Marea Britanie, Alex spune că „Un climat de nesiguranță există și nu doar printre români. De când s-a votat Brexit există acest climat de nesiguranță peste tot. Este ceva generalizat”

„Suntem atât de liniștiți pe cât este de posibil în acest moment. Pentru că nimeni nu știe ce se va întâmpla cu Brexitul. Vorbeam cu prieteni români care spuneau că această negociere, această joacă cu settled și pre-settled a fost doar o carte pe care guvernul a încercat să o joace la Bruxelles pentru ca guvernul să forțeze mâna oficialilor UE”, a explicat românul din Londra.

„E un sentiment de nesiguranță și nu doar în rândul românilor, ci și la britanici. Unii dintre ei își fac provizii. De fasole de exemplu, de mâncare care nu se strică. Toată lumea este speriată, dar nu atât de Brexit, cât de acel hard Brexit, fără acord. În acel caz toată lumea se sperie de porturile care vor fi închise, de lipsa medicamentelor. Ce se vor face fără insulină de exemplu, sau alte medicamente fără de care oamenii nu pot trăi. În ciuda tuturor mesajelor trimise de guvern, lumea este încă speriată și sunt motive clare că vor fi speriați”, spune Alex.

„A fost o schimbare de atitudine față de imigranți când s-a votat Brexitul. A fost o zi de vineri când s-au anunțat rezultatele și mi s-a spus în față să plec în țara mea. Am simțit-o pe propria piele. Între timp aș spune că s-au mai domolit apele, nu mai este haosul din primele zile, dar a fost un val de xenofobie destul de accentuat. Acum, ce e ciudat este că mulți britanici au votat pentru Brexit dorind să scape de imigranții care nu vin din UE. Vor să scape de imigranții care vin din Africa sau din India. Ceea ce este o aberație”, mai spune Alex Hrincă.

Român persecutat de statul britanic: „Xenofobie, rasism, nazism”. „Daca eram neamț, francez, italian nu mă tratau ca pe un gunoi”
Tăriceanu nu crede că românii din străinătate se vor mai întoarce acasă: „Apelul la patriotism nu funcționează”

Șofer de tir român, mort într-un accident pe M4, în Țara Galilor