in

Românii din Anglia se implică în criza refugiaților. Stefi Banu, ROconect: „Comunitatea s-a mobilizat exemplar”

Românii din Anglia se implică în criza refugiaților. Stefi Banu, ROconect: „Comunitatea s-a mobilizat exemplar”

Românii din Anglia au început să ajute încă de la începutul războiului din Ucraina, căutând să doneze bunuri și bani pentru refugiații care ajung în România.

Pe lângă aceasta, organizația ROconect din Londra îi informează pe cei care intră în țara noastră cu privire la sclavia modernă și traficul de persoane cărora le pot pica victime cei mai vulnerabili.

Peste trei milioane de refugiați au trecut din Ucraina în puțin peste două săptămâni – majoritatea femei și copii.

Traficanții de persoane operează la granița cu Ucraina, profitând de fluxul masiv de refugiați în Europa de Est, a relatat și Sky News.

Poliția din România și Polonia a declarat pentru acest pot de televiziune că au arestat suspecți și au înființat puncte de control pentru a opri și percheziționa vehicule suspecte.

Refugiații vulnerabili pot cădea victime traficului de persoane

Traficanții nu sunt întotdeauna bărbați, spun autoritățile. Femeile sunt adesea folosite pentru că au tendința de a ridica mai puține suspiciuni și au mai multe șanse să prezinte încredere femeilor refugiate.

Stefi Banu, directorul organizației ROconect spune că sunt femei și copii care vin din Ucraina și sunt deja foarte obosiți și vulnerabili.

„România este renumită pentru problema sa de trafic și încercăm să venim cu o soluție pentru a proteja copiii, protejându-le mamele și informându-le despre riscul traficului de persoane”, spune ea.

În România și Polonia există campanii la graniță pentru a avertiza refugiații și a-i ajuta dacă au nevoie.

Fostul premier britanic David Cameron duce personal provizii refugiaților ucraineni

„Am tipărit fluturași de informare împotriva sclaviei moderne și a traficului de persoane, am încercat să creăm un text cât mai ușor, să nu îi speriem, ca și când scăpați de război și dați de interlopi aici”, spune Stefi Banu.

„Dar le spunem să aibă grijă de acte, să se declare la primării în orașele pe unde ajung, patru pași care să îi țină siguranță. Am dat fluturași din aceștia peste tot și lăsăm și la organizații să le dea și ei cu fiecare pachețel”, a mai spus coordonatorul ROconect.

„Nu am văzut niciodată atâta solidaritate”

 Românca din Londra mai spune că a fost impresionată de solidaritatea din zonele cu refugiați.

„Am mers să printăm fluturașii la o tipografie și nu au vrut să ne ia bani și încă ne-au printat dublu față de cât am cerut noi, au insistat că vor și ei să facă măcar atâta lucru. Este o solidaritate cum nu am văzut niciodată, în viața mea nu am văzut așa solidaritate.”

Ea mai anunță oamenii că pot să doneze lucruri, dar să ia legătura cu organizațiile de aici ca să fie siguri că donează ceea ce trebuie, ori să doneze bani către asociațiile locale.

Peste 150.000 de britanici sunt interesați să primească refugiați din Ucraina

De asemenea, mai spune Banu, „nu toți care mergeau acolo la început erau bine-intenționați”.

„Unii credeau că e momentul să facă niște șpagă și cereau sume colosale de acolo până în Suceava sau pot fi chiar și interlopi care, dacă nu exista nicio evidență, sunt mame singure cu copii, cei mai vulnerabili. Dar între timp s-au schimbat lucrurile, autoritățile au tras niște linii foarte clare și nu se mai lucrează decât cu organizațiile acreditate”, a mai menționat ea.

„Oamenii nu știu dacă își vor mai găsi locuințele întregi când se întorc, nu știu dacă îi vor găsi pe cei dragi când se întorc înapoi. E trist”, spune Stefi Banu despre situația de la graniță.

nigerieni

„Am stat de vorbă cu un cuplu de nigerieni care trăia în Ucraina de 12 ani și mi-au spus că au bombardat chiar lângă ei și nici nu știau cum să reacționeze. Au apucat să își pună câte ceva în niște genți și au fugit, cu un copilaș de un an și un pic și mama însărcinată. Toată lumea e traumatizată pur și simplu și sunt foarte obosiți, dar în același timp absolut toți când ajung în România spun că nu se așteptau ca românii să fie atât de ospitalieri și sunt copleșiți de bunătatea oamenilor și de modul cum se mobilizează, mai ales cu cazarea și cu transportul gratuit în Europa”, a mai spus coordonatoarea ROconect.

Românii din Anglia doresc să ajute

„M-au contactat mai multe mămici din Londra care vor să doneze pentru cei de aici, dar nu știu cui să doneze și unde să le ducă”, a mențioant Stefi Banu.

„S-au mobilizat în locurile unde trăiesc mulți români, cum ar fi Wembley, Kingsbury, Luton sau Ilford. Noi am donat până acum, din ce s-a strâns în comunitatea din UK 1200 de lire sterline. S-au strâns sume mici de la mai mulți oameni, dar sunt bineveniți orice bănuți și continuăm să strângem toate donațiile care integral se duc la asociația Fight for Freedom.”

Mircea Maer


Românii din Anglia se implică în criza refugiaților. Stefi Banu, ROconect: „Comunitatea s-a mobilizat exemplar”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 5]
Lovirea și pălmuirea copiilor

Lovirea și pălmuirea copiilor de către părinți, interzise prin lege în Țara Galilor. Conservatorii se revoltă: „Părinții știu mai bine”

Gripa AVIARĂ lovește Marea Britanie. Ouăle „free-range” dispar din magazine

Gripa AVIARĂ lovește Marea Britanie. Ouăle „free-range” dispar din magazine