in

School Governor într-o școală britanicăFlorentina Cristea, managerul unui salon de cosmetică din Londra și militantă pentru drepturile comunității românești, a fost numită luna aceasta School Governor în Brampton Primary School din East Ham. Florentina ne-a povestit ce implică această acțiune de voluntariat, despre problemele cu care se confruntă copiii români din UK și părinții lor și cum se pot implica și alți conaționali în acest program.

Ce v-a motivat să vă implicați în această acțiune de voluntariat?

«Am luat această decizie pentru a înțelege mai bine cum funcționează sistemul de educație din Marea Britanie, dar și pentru a sprijini integrarea copiilor români. Am candidat pentru această poziție și datorită numărului mare de părinți care m-au susținut și m-au încurajat să aplic, având în vedere că eu am fost cea care a format clubul părinților români acum doi ani la școala din East Ham, din dorința de a realiza o legătură mai facilă cu cei din conducerea școlii și a le transmite mai ușor doleanțele părinților. Practic rolul meu e similar cu cel al unui purtator de cuvânt al părinților în fața conducerii școlii.»

Cum poți aplica pentru un astfel de rol?

«Oricine cu vârsta de peste 18 ani poate deveni School Governor. Nu e nevoie de calificări speciale și oameni cu orice background profesional sau naționalitate pot aplica pentru rol. În general, se cere doar entuziasm, devotament și un interes în dezvoltarea educației copiilor. Nu e nevoie nici măcar să ai înscris un copil la școala la care vrei să aplici. Aplicațiile se pot face completând un formular direct la școala vizată sau pe site-ul www.direct.gov.uk.

Eu am primit acasă de la școală o aplicație pe care am completat-o și apoi școala a trimis un buletin de vot care includea și canditatura mea la cei peste 800 de părinți ai școlii Brampton. Acest lucru se face la toate școlile din UK, pentru că e un drept legal consituțional. Prin urmare orice român poate aplica.»

Care sunt principalele probleme cu care se confruntă copiii românilor din UK și cum pot fi soluționate acestea de un School Governor?

«Problemele sunt multe, însă mă limitez doar la câteva cu care m-am confruntat eu ca părinte. Un School Governor poate introduce în școala în care este numit cursuri gratuite de limba engleza pentru părinții care vorbesc o altă limbă, susținându-i astfel să depășească o problemă comună printre familiile de imigranți: imposibilitatea de a-și ajuta copiii la teme pentru că nu știu limba. Apoi un School Governor le poate prezenta părinților metodele de predare ale școlii, astfel încât aceștia să înțeleagă cum să-și susțină copilul în procesul educațional de după școală. O altă problemă pe care o abordează acest tip de voluntariat, poate cea mai importantă, e cea legată de integrarea copiilor în colectivul școlar, care, de multe ori, îi marginalizează pe motiv de naționalitate. E o problemă care deseori duce la izolarea copiilor și mulți părinți nu știu cum să o abordeze, cum să o depășească.»

Cum poate fi înlesnită integrarea celor mici?

«Adaptabilitatea copiilor depinde și de cât de mult se implică părinții în problemele celor mici și cât de interesați sunt să colaboreze cu școala, grădinița sau cluburile de bebeluși, în funcție de caz, și chiar integrarea în comunitatea în care trăiesc. Eu am născut ambii copii în UK și nu pot face o comparație cu ceea ce este în țară, însă pentru mine, ca parinte, a contat foarte mult să învăț odată cu copiii mei să comunic și să socializez cât mai mult posibil cu cei din jur. Un lucru de mare folos a fost și să cer ajutorul școlii când se iveau probleme care mă depășeau.»

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Rețeta săptămânii: Chef Loredan vă recomandă Fondant de ciocolată caldă

Gest istoric al Elisabetei a II-a