in

Gest istoric al Elisabetei a II-aRegina Elizabeth a Marii Britanii, care s-a aflat miercuri la Belfast, a dat mâna cu Martin McGuinness, fostul lider al Armatei Republicane Irlandeze (IRA), actualul vicepremier nord-irlandez, într-un gest istoric, potrivit Buckingham Palace.

Această strângere de mână s-a produs în spatele uşilor închise, într-un teatru din Belfast, în prezenţa soţului reginei, prinţul Philip, a preşedintelui irlandez Michael D. Higgins şi a premierului Irlandei de Nord, Peter Robinson.

Întâlnirea, care a avut loc în a doua zi a vizitei reginei, marchează o etapă simbolică importantă în reconcilierea în Irlanda de Nord, provincie britanică afectată de un conflict comunitar care a durat peste 30 de ani, soldat cu peste 3.500 de morţi, până la acordurile de pace din 1998.

Un purtător de cuvânt al lui David Cameron a apreciat că este “normal ca regina să se întâlnească cu reprezentanţii tuturor părţilor”. El a amintit că vizita istorică efectuată de regină în Irlanda în 2011, apreciind că aceasta ar fi permis “relaţiilor între cele două state să ajungă la un nou nivel”.

Martin McGuinness, în vârstă de 62 de ani, de confesiune catolică, a fost lider al IRA, care a luptat împotriva dominaţiei britanice în Ulster în timpul celor 30 de ani de conflict. Membru al partidului Sin Fein, este unul dintre principalii iniţiatori ai procesului care a determinat mişcarea clandestină să depună armele şi un negociator major al acordului de pace din Vinerea Marea în 1998.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

School Governor într-o școală britanică

PSD Anglia a lansat o nouă filială: PSD Harrow