in

Ambasadorul României în Germania, convocat de Merkel: “Aplicaţi prompt deciziile CC”Guvernul german l-a convocat joi, 12 iulie, pe ambasadorul român la Berlin, Lazăr Comănescu, pentru a-şi exprima îngrijorarea faţă de situaţia politică din România, a declarat purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel. Guvernul Germaniei i-a transmis ambasadorului Comănescu că măsurile Guvernului Victor Ponta de limitare a competenţelor Curţii Constituţionale şi de amânare a publicării deciziilor acesteia pun în pericol grav principiul separării puterilor.

“Din punctul de vedere al Guvernului Germaniei, măsurile luate de guvernarea Ponta în zilele trecute cu privire la limitarea competenţelor Curţii Constituţionale, amânarea publicării deciziilor Curţii Constituţionale pun în pericol grav principiul separării puterilor în stat. Ambasadorului Comănescu i s-au transmis aşteptările Guvernului german ca toate deciziile Curţii Constituţionale să fie publicate şi puse în practică cu promptitudine”, se arată în comunicatul de presă publicat pe site-ul oficial al Guvernului de la Berlin cu privire la convocarea ambasadorului român.

Totodată, Guvernul de la Berlin consideră şi că ar trebui pusă în aplicare decizia CC din 10 iulie privind referendumul din 29 iulie legată de suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, se evidenţiază în comunicat, care redă o declaraţie a lui Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.

“În special, aşa cum a decis CC pe 10 iulie, ar trebui ca referendumul cu privire la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu de pe 29 februarie să fie decis de majoritatea absolută a alegătorilor înscrişi pe listele permanente, pentru a fi validat”, evidenţiază comunicatul.

Ministerul de Externe a ţinut să facă precizări cu referire la convocarea Ambasadorului României în Germania, subliniind că aceasta nu a fost de ultim moment, ci fusese convenită anterior.

“Ambasadorul României în Republica Federală Germania, Lazăr Comănescu, nu a fost convocat de cancelarul german Angela Merkel. Ambasadorul român a avut astăzi (joi – n.r.) o întâlnire cu consilierul de politică externă al cancelarului Merkel, întâlnire care a fost convenită anterior şi care se înscrie în dialogul uzual al ambasadorului cu autorităţile germane”, se arată în comunicatul MAE.

Merkel a criticat încălcarea statului de drept

Informaţia vine după ce, luni, cancelarul german Angela Merkel a declarat că încălcarea statului de drept în România este “inacceptabilă”. Merkel a avut o convorbire telefonică cu preşedintele suspendat Traian Băsescu, în care şi-a exprimat îngrijorarea faţă de situaţia din România.

“Cancelarul Angela Merkel a avut, luni, o convorbire telefonică detaliată cu preşedintele Traian Băsescu. În centrul discuţiilor s-au aflat evoluţiile interne actuale din România. Remarcile preşedintelui Băsescu au confirmat îngrijorările guvernului federal. Cancelarul federal consideră inacceptabil când într-o ţară a Uniunii Europene sunt încălcate principiile fundamentale ale statului de drept”, preciza comunicatul.

“Uniunea Europeană se sprijină pe valori comune: toate regimurile trebuie să le respecte, iar aceasta este valabil şi pentru cel român”, potrivit aceluiaşi text.

Premierul Victor Ponta a declarat, comentând discuţia telefonică dintre cancelarul Germaniei, Angela Mekel, şi preşedintele suspendat, Traian Băsescu, că nu Merkel votează la referendumul de pe 29 iulie, ci poporul român şi că ceea ce vor vota românii nu poate fi schimbat de nimeni. Ponta a mai afirmat că este convins că pe 30 iulie, imediat după referendumul de demitere a şefului statului, niciun creştin democrat german n-o să-şi permită să mai jignească poporul român şi să spună că România este o dictatură, el întrebând, retoric: “Ce, suntem colonie?”.

Premierul Victor Ponta a declarat, ulterior, că regretă modul în care a comentat declaraţiile cancelarului german, Angela Merkel, privind situaţia politică din România, dar a afirmat că oficialul străin ar fi trebuit să consulte toate părţile.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Magda Bistriceanu, secretar-executiv PSD Diaspora: ”Votez contra suspendării”

Vrem cetăţenia britanică