in

Cheile Bicazului, mutate din Neamţ în Harghita. Politicienii maghiari: „Am câştigat!”


Printr-o decizie a Tribunalului Prahova, Cheile Bicazului au ajuns să treacă de la  judeţul Neamţ la judeţul Harghita. Magistraţii au decis, în primă instanţă, ca o suprafaţă de circa 5.000 de hectare – între care şi Cheile Bicazului – să treacă de la comuna Bicaz Chei din judeţul Neamţ la oraşul Gheorgheni din judeţul Harghita.

Între cele două judeţe există un diferend pe tema graniţei, care a ajuns în instanţă. În timp ce Consiliul Judeţean Harghita consideră că zona Cheilor Bicazului este în întregime pe teritoriul său, Consiliul Judeţean Neamţ susţine contrariul.

“Război” total

Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, a reacţionat imediat după aflarea deciziei pronunţate pe 12 iunie 2019, proclamând victoria: „Am câştigat! După aproape 10 ani de litigii, se soluţionează o dispută la graniţă strâmtorii Békás (Cheile Bicazului, n.r.) de către judeţul Neamţ nu a fost tolerată de Consiliul judeţean Harghita“, a susţinut şeful CJ Harghita şi printr-o postare pe Facebook şi pe blogul său.
Ulterior, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Ionel Arsene, a anunţat că instituţia pe care o conduce va ataca hotărârea Tribunalului Prahova în ceea ce priveşte graniţa judeţului Neamţ cu judeţul Harghita. Apoi, prefectul de Neamţ, Daniela Soroceanu a declarat că va sesiza Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie pentru a verifica modul în care s-a pronunţat Tribunalul Prahova.

Prefectul de Neamţ le-a atras atenţia tuturor acelora care vor să declanşeze un eventual conflict etnic că vor fi deferiţi justiţiei.

“Toţi cei care vor să instige la declanşarea de conflicte interetnice vor fi deferiţi justiţiei. Prefectura veghează ca aceia care instigă şi încalcă Codul penal vor fi acţionaţi în instanţă. Nu vom accepta ca pe teritoriul judeţului Neamţ să avem astfel de acţiuni care vor duce la conflicte interetnice”, a subliniat prefectul.

Ceva mai liniştit şi chiar amuzat de situaţie părea primarul comunei Bicaz Chei, obişnuit de 19 ani să se judece cu vecinii din Gheorgheni (litigii de fond funciar), sau în această dispută teritorială. „E de noaptea minţii şi de râsul curcilor. Nu au câştigat nimic cei din Harghita. Ei au cerut să se anuleze un proces verbal de limită, care tot de ei a fost întocmit şi a fost făcut la o lucrare cadastrală. Din ce ştiu, au contestat procesul verbal pentru că nu avea număr de înregistrare de la primăria Gheorgheni, dar era semnat de toţi. Limita între judeţe e naturală şi este la varsarea pârâului Cupaş în pârâul Bicaz, adică desupra cheilor. Ei îşi apără interesele, având în vedere că aceste chei sunt un brand internaţional şi atrag turişti de pretutindeni. Noi, care avem proprietăţile 90% acolo, ar trebui să fim mai bine reprezentaţi“, spune primarul Gheorghe Oniga, convins că războiul va continua cu multe alte termene până la decizia definitivă.
Sentinţa nu este însă definitivă şi poate fi atacată. Cheile Bicazului sunt incluse în Parcul Naţional Cheile Bicazului – Hăşmas şi sunt vizitate anual de zeci de mii de persoane, fiind considerate printre cele mai frumoase chei din estul Europei.

Aproape o sută de persoane din mai multe localităţi s-au adunat, zilele trecute, în faţa Casei de Cultură din Piatra-Neamţ pentru a participa la un protest autorizat prin care solicită păstrarea Cheilor Bicazului în judeţul Neamţ. Oamenii au ascultat Imnul, au cântat „Treceți batalioane române Carpații” și au fluturat drapelul României.

Aceştia au spus că „nu pot accepta fracționarea teritoriului județului Neamț” şi au afișat mesaje precum „Uniți pentru simbolul județului Neamț”, sau „Cheile Bicazului aparțin județului Neamț”.
Un român, spaima femeilor din Newcastle. Le ataca de pe bicicletă cu o substanță albă

Incident macabru la Londra. Cadavrul unui bărbat a căzut dintr-un avion chiar lângă un londonez care se bronza în spatele casei