in

Cum a ajuns virusul SARS-COV-2 în România? Răspunsul cercetătorilor și ce legătură au românii din diaspora

O echipă de cercetare MedLife a studiat virusul SARS-CoV-2, ajungând la concluzia că tulpina care a ajuns în România a venit din Wuhan, și că este foarte puţin probabil ca virusul să fi fost adus de românii din diaspora. În plus, în acest moment, se crede că pacienții care au avut Covid-19 nu s-ar putea reinfecta.

Studiul a avut ca scop analizarea întregului genom al virusului SARS-CoV-2 care circulă în România. Cercetarea a fost derulată integral cu resurse umane și operaționale locale și a implicat secvențierea genoamelor virusului din diferite regiuni geografice ale țării, atât de la pacienți asimptomatici, cât și simptomatici. Au fost secvențiate 53 de probe provenite din 7 orașe: București, Galați, Slatina, Suceava, Cluj, Focșani și Tulcea, potrivit unui comunicat al MedLife, scrie gândul.info.

Virusul care circulă în România provine cu certitudine din China

Cercetătorii MedLife au constatat că originea virusului SARS-CoV-2 care circulă pe teritoriul României se află în Wuhan, virusul din România având identitate de secvență de 99,97% cu virusul original identificat în China (în medie au fost identificate 9 mutații per genom, numărul maxim fiind de 13). În plus, potrivit echipei de cercetare, noul coronavirus a ajuns în România în urma răspândirii virusului din China trecând prin Europa.

De altfel, datele analizate arată că mutațiile detectate la virusurile secvențiate de către echipa de lucru din România sunt similare cu cele identificate cel mai frecvent în Marea Britanie. Cu toate acestea, nu se poate afirma cu certitudine faptul că virusul a fost adus cu precădere din această zonă, întrucât mutațiile identificate se găsesc și în alte ţări din Europa.

Cum s-a răspândit virusul în România

Echipa de cercetare a evaluat în cadrul studiului și modalitatea de răspândire a virusului pe teritoriul țării, iar datele analizate atestă că transmiterea noului coronavirus s-a făcut în cea mai mare parte local.

“Pe lotul nostru de studiu s-a observat că în fiecare focar diversitatea genetică a virusurilor este relativ mică, fiind detectate diferențe notabile mai degrabă între focare, ceea ce înseamnă că în fiecare focar au fost puțini oameni care au adus virusul din afara țării, transmiterea virusului fiind în mare parte intracomunitară. Acest lucru se datorează, probabil, și restricțiilor de circulație impuse în această perioadă”, a mai spus biologul Dumitru Jardan.

Pacienții care au avut Covid-19 au şanse mici să se reinfecteze

În cadrul aceluiași studiu s-a pus un accent important pe mutațiile genei S, mutațiile careia se presupune ca ar permite virusului să infecteze oamenii care au trecut deja prin boală. Astfel, mutațiile identificate la pacienții din România arată că este puțin probabil ca virusul să poată reinfecta pacienții vindecați, se mai arată în comunicat.

Continuarea pe ziarulromanesc.es.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

măsuri de relaxare

Fără măsuri de relaxare de la 1 iulie în România. Autorităţile urmează să actualizeze lista cu ţările din zona roşie

Reviziile auto (MOT), din nou obligatorii în Marea Britanie. Guvernul a redus perioada de scutire