in

Elena Udrea se întoarce la închisoare. ICCJ i-a respins contestația

elena udrea la închisoare

Elena Udrea se întoarce la închisoare, judecători de la Instanța Supremă respingându-i contestația în anulare formulată la decizia de condamnare în dosarul Gala Bute, care prevedea 6 ani de închisoare pentru fostul ministru al Turismului.

ICCJ a respins contestația în anulare, iar decizia inițială in dosarul Gala Bute rămâne definitivă, astfel că fostul ministru al Turismului va trebui să execute 6 ani de închisoare.

La ultimul termen al procesului Gala Bute, cel de luni, 4 aprilie, procurorul DNA pledant a susținut în fața completului, în consens cu avocații și inculpații, admiterea contestației în anulare a celor condamnați pentru corupție, potrivit Antena 3.

Asta ar fi însemnat desființarea sentinței și rejudecarea apelului. Miercuri, Direcția Națională Anticorupție a anunțat că solicită judecătorilor de la Înalta Curte să aplice decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene sau să respingă toate contestațiile în anulare formulate în procesul „Gala Bute”.  

Înalta Curte de Casație și Justiție a condamnat-o pe Elena Udrea, în iunie 2018, la șase ani și patru luni de închisoare în Dosarul Bute. Sentința a fost definitivă. Rudel Obreja a primit și el cinci ani de închisoare.

Elena Udrea, REFUGIAT POLITIC în Costa Rica. Nu se mai prezintă la procese în România

Anchetatorii au solicitat, totodată, condamnarea fostului ministru al Economiei Ion Ariton, achitat de instanța de fond pentru acuzațiile de participație improprie la abuz în serviciu și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite. 

Cu privire la Ștefan Lungu, Gheorghe Nastasia, Ana Maria Topoliceanu și Dragoş Marius Botoroagă, condamnați cu suspendare în primă instanță, procurorul a cerut stabilirea de pedepse cu executare. 

Pe 29 martie 2017, Elena Udrea a fost condamnată în primă instanță la șase ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute” pentru luare de mită și abuz în serviciu. 

În același dosar, Rudel Obreja, fost președinte al FRB, a fost condamnat la cinci ani închisoare cu executare, iar Tudor Breazu, administratorul terenurilor de la Nana deținute de Elena Udrea, a primit trei ani de închisoare cu executare. Ion Ariton, fost ministru al Economiei, a fost achitat pentru acuzațiile de participație improprie la abuz în serviciu și folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite. 

Ștefan Lungu, fost consilier al Elenei Udrea, a primit un an și șase luni cu suspendare, Gheorghe Nastasia, fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, a primit patru ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere, Ana Maria Topoliceanu, fost director al Companiei Naționale de Investiții, trei ani de închisoare cu suspendare, și Dragoș Marius Botoroagă, administratorul unei firme, doi ani și șase luni cu suspendare. 

ÎCCJ a mai decis atunci ca fostul ministru Elena Udrea să plătească aproape 3 milioane de euro despăgubiri. 

Potrivit DNA, Udrea a coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, și anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia și Breazu, au primit, cu știința sa, sume de bani de la reprezentanții unor societăți comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanțate de ministerul pe care îl conducea. 

Anchetatorii spun că sumele obținute au intrat fie nemijlocit în patrimoniul Elenei Udrea (în numerar ori prin plata unor bunuri și servicii), fie în patrimoniul unor persoane indicate de aceasta (Organizația București a PDL și Rudel Obreja). 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
Prețurile caselor din Marea Britanie au atins un nou record. Cât a ajuns să coste o locuință în Londra

Prețurile caselor din Marea Britanie au atins un nou record. Cât a ajuns să coste o locuință în Londra

Marea Britanie își actualizează legislația cu privire la divorț. Ce înseamnă divorțul fără culpă și cum poate fi acordat

Marea Britanie își actualizează legislația cu privire la divorț. Ce înseamnă divorțul „fără culpă” și cum poate fi acordat