in

“Orfanii albi” ai României. Aproape 12.500 de copii au ambii părinţi în străinătate

“Orfanii albi” ai României. 12.339 de copii din România aveau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, la finele trimestrului trei din 2021. Cu 325 mai puţini faţă de trimestrul anterior, conform datelor oficiale.

Totodată, totalul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate a coborât la 73.387 la finele lunii septembrie (mai puţin cu 2.416 copii comparativ cu 30 iunie 2021).

Dintre cei 12.339 de copii cu ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate, 11.451 se aflau în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsuri de protecţie. Restul sunt plasaţi la un asistent maternal, centre de plasament sau alte familii ori persoane.

Situație DRAMATICĂ: Mai mulți copii născuți în străinătate din părinți români decât în țară

Conform sursei citate, un număr de 52.520 de copii aveau un părinte plecat la muncă în străinătate (număr în scădere cu 1.681 copii comparativ cu finele lunii iunie 2021), iar dintre aceştia 50.740 de copii erau în grija rudelor până la gradul IV, fără măsură de protecţie. În acelaşi timp, 1.116 de copii se aflau în sistemul de protecţie specială, cum ar fi în grija unui asistent maternal, în centre de plasament sau la alte familii/persoane.

Totodată, 8.528 copii proveneau din familii în care părintele unic susţinător era plecat la muncă în străinătate, faţă de 8.938 copii cât se înregistrau la finele lunii iunie 2021. Dintre aceştia, 7.415 copii au rămas acasă în îngrijirea rudelor de până la gradul IV, fără măsură de protecţie.

Totalul copiilor rămaşi acasă care se aflau în sistemul de protecţie specială se ridica la 2.889 la 30 septembrie 2021, dintre care 511 copii erau în grija unui asistent maternal, 533 în centre de plasament, 1.684 la rude până la gradul IV, iar 161 de copii în grija altor familii sau persoane.

“Orfanii albi”. Părinții trebuie să anunţe autorităţile

Aproape 12.500 de copii au ambii părinţi în străinătate. Părinţii care omit să notifice autorităţilor intenţia lor de a pleca la muncă în afara ţării riscă o amendă cuprinsă între 500 şi 1.000 de lei, potrivit prevederilor Legii nr. 272/2004.  

Conform acestei legi, “[p]ărintele care exercită singur autoritatea părintească sau la care locuiește copilul, care urmează să plece la muncă în străinătate, are obligația de a notifica această intenție serviciului public de asistență socială de la domiciliu, cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi țara.”

Drama copiilor de români plecați la muncă în străinătate. 150.000 de copii, lăsați singuri acasă

Această notificare trebuie să conțină, în mod obligatoriu, și numele persoanei desemnate a se ocupa de întreținerea copilului pe perioada absenței părinților sau tutorelui, în funcție de situație.

Instanța de tutela este cea care se ocupă de confirmarea persoanei în întreținerea căreia va rămâne copilul, conform legii, pentru o perioadă de cel mult un an. Această persoană desemnată trebuie, la rândul ei, să își dea acordul pentru delegarea autorității părintești și “trebuie să facă parte din familia extinsă, să aibă minimum 18 ani și să îndeplinească condițiile materiale și garanțiile morale necesare creșterii și îngrijirii unui copil.”

“Orfanii albi”. Vizite la domiciliu

Aproape 12.500 de copii au ambii părinţi în străinătate. Potrivit HG nr. 691/2015, autoritățile monitorizează modul de creștere și îngrijire a copilului care are părinții plecați în străinătate, astfel:

  • în primele șase luni după primirea copiei hotărârii de delegare a autorității părintești, când reprezentanții serviciului public de asistență socială fac vizite, o dată la două luni, persoanelor desemnate de instanță, în vederea informării și consilierii acestora cu privire la răspunderea pentru creșterea și îngrijirea copilului; iar
  • după ce trec primele șase luni, vizitele reprezentanților serviciului public de asistență socială au loc semestrial.

În urma acestor vizite, se întocmește un raport și, dacă consideră necesar, reprezentanții serviciului public de asistență socială solicită sprijinul, după caz, fie al psihologului, fie al medicului de familie, fie al consilierului școlar, conform avocatnet.ro.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Marea Britanie trimite 2.000 de arme antitanc în Ucraina

Marea Britanie trimite 2.000 de arme antitanc în Ucraina

Regatul Unit caută să angajeze personal medical și de îngrijire. Regimul vizelor s-a simplificat

Regatul Unit caută să angajeze personal medical și de îngrijire. Regimul vizelor s-a simplificat