in

Poluare record în Bucureşti. Oamenii se plâng de smog și miros toxic

Reţelele independente de monitorizare a calităţii aerului au înregistrat depăşiri record ale poluării cu PM 2,5 şi PM 10, luni dimineaţă. Au fost înregistrate depăşiri cu 500-1.000% peste limitele maxim admise de poluare. Bucureștenii care au plecat luni dimineață spre locurile de muncă au sesizat smogul care a acoperit orașul și s-au plâns de mirosul greu, toxic.
Costel Alexe, ministrul Mediului, a anunțat care au fost cauzele poluării excesive care s-a înregistrat în Capitală. El a spus că au fost arderi necontrolate, dar există și suspiciuni cu privire la posibile activități industriale în județul Ilfov și în București. El a mai anunțat că a solicitat demiterea directorului de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului București.
„Vreau să mai spun că n-ar trebui să creadă cineva că am avut acest episod de poluare doar din cauza arderilor necontrolate din jurul Bucureştiului. Avem şi noi suspiciuni de activităţi industriale care se desfăşoară judeţul Ilfov sau în Bucureşti mai ales noaptea, care dau în atmosferă cantităţi ridicate de poluanţi. În momentul de faţă, avem în cadrul judeţului Ilfov 46 de firme autorizate şi 69 în municipiul Bucureşti care au acest proces de ardere”, a menţionat Costel Alexe.
Ministrul a precizat că rețeaua națională a înregistrat depășiri de până la 8 ori de ale particulelor în suspensie PM10 și „depășiri foarte, foarte mari” de NO2 – dioxid de azot.
Ministrul a precizat: „Până la finalul săptămânii vom controla toate sursele de poluare”.

Din luna noiembrie a anului trecut, în București au fost în mod frecvent depășiri foarte mari ale niveului de poluare noaptea și în weekend, când traficul este mai scăzut.
Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că poluarea atmosferică constituie cel mai mare risc legat de mediu pentru sănătatea umană şi provoacă aproximativ 7 milioane de decese la nivel mondial, în fiecare an.
În Uniunea Europeană (UE), poluarea aerului cauzează, în medie, peste o mie de decese premature pe zi, un număr de peste zece ori mai mare decât cel al deceselor cauzate de accidente rutiere.

România, în infringement din cauza poluării

În cazul României, Comisia Europeană (CE) a arătat că ţara nu a luat măsurile necesare pentru a diminua nivelul de poluare cu particulele fine de praf PM10 specificate în Directiva 2008/50/EC şi a demarat o nouă procedură de infringement, întrucât autorităţile nu au transmis până la data de 1 aprilie 2019 programele naţionale de control al poluării atmosferice, transmite Agerpres.
Particulele în suspensie (PM10) provin în special de la emisiile poluante generate de industrie, trafic şi încălzirea locuinţelor. Acestea pot provoca astm, afecţiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi deces prematur. Valoarea zilnică admisă de PM10 pentru protecţia sănătăţii umane este de 50 micrograme/mc, în timp ce valoarea limită anuală este de 40 micrograme/mc.
Totodată, particulele în suspensie PM2.5, cu un diametru de 2,5 micrograme sau mai mici, sunt periculoase deoarece pot pătrunde foarte adânc în plămâni. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit un prag zilnic al calităţii aerului la 25 micrograme de PM2.5 în metrul cub de aer.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Iarna se instalează la începutul lui martie în Marea Britanie. Se anunță zăpadă

Abia sosit în Anglia, se apucă de furat haine. Eliberat de instanță, se întoarce la furat