in

România, pe primul loc într-un top negativ ruşinos: 22% dintre români nu au toaletă în casă

România ocupă primul loc într-un top european negativ, întrucât 22% dintre familiile de români nu deţin toaletă şi sală de baie (sau duş) în interiorul locuinţelor, potrivit unui raport întocmit de Eurofound, citat de News.ro. Utilităţile de bază sunt absente în special în România, o ţară în care 22% din populaţie nu deţine toaletă şi sală de baie.

Raportul publicat de Eurofound se intitulează “Locuinţe neadecvate din Europa: Costuri şi consecinţe”. Eurofound – Fundaţia Europeană pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi de muncă (European Foundation for the Improvement of Living and Working Conditions) este o agenţie europeană tripartită, care are rolul de a furniza consultanţă în domeniul politicilor sociale şi politicilor din domeniul muncii. Eurofound a fost înfiinţată în 1975 cu misiunea de a planifica şi de a implementa condiţii de trai şi de muncă mai bune în Europa.

Un obiectiv central al politicilor europene din domeniul locuinţelor constă în construirea unor locuinţe accesibile pentru cele mai vulnerabile categorii din populaţie. În nouă ţări (Croaţia, Cipru, Cehia, Finlanda, Polonia, Portugalia, România, Spania şi Slovenia), categoriile vulnerabile sunt menţionate în legislaţie în termeni generali, care nu identifică şi nu specifică un anumit grup social.

Multe ţări europene citează, de asemenea, probleme generate de calitatea scăzută a locuinţelor (Croaţia, Cehia, Franţa, Letonia şi Lituania), ineficienţă energetică (Estonia, Ungaria şi România), lipsa unui cadru eficient pentru politicile din domeniul locuinţelor (Cehia, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia) şi discriminări ale grupurilor vulnerabile (Austria, Bulgaria şi Suedia), atunci când vorbesc despre obstacolele majore din calea construirii unor locuinţe adecvate.

Lipsa utilităţilor de bază

Al treilea raport EQLS (European Quality of Life Surveys) notează că doar 3% din populaţia din UE trăieşte fără să beneficieze de utilităţile de bază, iar în spatele unei medii europene destul de ridicate, există diferenţe mari între ţările din Europa.

Potrivit Eurofound, utilităţile de bază sunt absente în special în România, o ţară în care 22% din populaţie nu deţine toaletă şi sală de baie/ duş în interiorul locuinţelor. Pe locurile următoare în acest top negativ se află Letonia, Bulgaria, Lituania şi Polonia.



Foto: Banatul Azi

Probleme structurale ale locuinţelor

Prezenţa unor probleme structurale reprezintă o problemă comună la nivel european. În medie, 12% dintre rezidenţii europeni au raportat crăpături în pereţi, găuri în acoperişuri, iar 9% dintre europeni trăiesc în locuinţe în care lemnul de la ferestre, uşi şi podele a putrezit. 14% dintre rezidenţii din UE au spus că nu îşi permit să îşi încălzească suficient locuinţele. Problemele structurale sunt, în medie, cel mai des întâlnite în Cipru, unde 51% dintre case prezintă deficienţe structurale. România, cu un procent de 30% din acest punct de vedere, se află la mijlocul clasamentului. Vecinele ei de clasament sunt Ungaria şi Croaţia. Problemele structurale sunt cel mai puţin întâlnite în Austria şi Suedia, unde 92% dintre rezidenţi au spus că nu au astfel de probleme.

Lipsa spaţiului

Lipsa spaţiului este problema cel mai des raportată la nivelul UE atunci când vine vorba de locuinţe: în medie, 15% dintre rezidenţii europeni raportează “lipsa de spaţiu” şi 14% spun că nu deţin grădină, balcon sau terasă. Inadecvările din punctul de vedere al spaţiului sunt cel mai des raportate în Letonia, unde 31% dintre rezidenţi au raportat una dintre cele două probleme următoare – “lipsa de spaţiu” şi “lipsa spaţiului din exteriorul locuinţei”. 7% dintre letoni au raportat ambele probleme. România se află la jumătatea clasamentului, cu puţin peste 20 de procente, şi este vecină de clasament cu Germania şi Ungaria. Slovenia este ţara în care lipsa spaţiului este cel mai puţin resimţită – 86% din populaţia sa nu a raportat nicio problemă din acest punct de vedere.

CITITI MAI MULT:

România – pe primul loc în UE în topul sărăciei. Milioane de români trăiesc la limita subzistenţei

Bătrânii din România se zbat în sărăcie. Pensie de 150 de euro pe lună

Daily Mail: „15 români trăiesc într-o toaletă publică”. Singurele dovezi ar fi niște hârtii care „sugerează că cei în cauză sunt români”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Un tâlhar periculos a fost expulzat în România. Spărgea magazine de bijuterii în Londra deghizat în femeie

Senatorul Badea i-a scris parlamentarului Paterson: „Dumneavoastră îi jigniţi pe cei care vă plătesc”