in

Telemeaua de Ibănești, al treilea produs românesc recunoscut la nivelul UE

“Telemeaua de Ibănești” este al treilea produs românesc recunoscut la nivelul Uniunii Europene (UE), a anunțat, marți, Ministerul Agriculturii.

“In marja lucrărilor Consiliului, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a primit din partea comisarului european pentru Agricultură si Dezvoltare Rurală, Phil Hogan, dovada înregistrării în Registrul Denumirilor de Origine Protejate și al Indicațiilor Geografice Protejate pentru produsul “Telemea de Ibănești”.Astfel, utilizarea acestei denumiri este rezervată pentru producătorii din aria geografică delimitată care îndeplinesc condițiile prevăzute in caietul de sarcini”, a transmis Ministerul Agriculturii într-un comunicat de presa, potrivit ziare.com.

Recunoașterea ca produs tradițional dă dreptul fabricanților din România să primească bani de la UE pentru promovarea produselor în afara granițelor tării.

CITEȘTE ȘI: Produsele tradiţionale românești sunt tot mai apreciate în Marea Britanie

“Telemeaua de Ibănești” este un produs alimentar obținut prin coagularea acidă a laptelui, urmată de prelucrarea tehnologica a coagulului prin procedee de ordin fizic, chimic și microbiologic.

Specificitatea produsului alimentar este dată de faptul că telemeaua este obținută numai din lapte de vacă și conservată în saramură extrasă din fântâna de apă sărată de la Orșova, care este o sursă de saramură pe care localnicii o foloseau încă din cele mai vechi timpuri pentru conservarea produselor alimentare: brânza, carne, legume.

Aria de producție este constituită din teritoriul administrativ al următoarelor comune: Ibănești, Hodac și Gurghiu.

ALȚI UTILIZATORI AU CITIT ȘI:

Bombă alimentară. Carnea de pui din comerţ ne distruge sistemul imunitar

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Otrăvim Europa! Copil din diaspora, internat după ce a consumat brânză produsă de SC Brădet SRL

A dispărut în Marea Britanie. Familia îl caută