in

Un preot îi jignește pe românii din străinătate: „Doar pleava pleacă din țară”Prezent la o întâlnire culturală în localitatea Corod din județul Galați, preotul a afirmat că plecarea românilor în afara țării nu ar fi o mare pierdere pentru România  pentru că cei din Diaspora ar fi oameni de proastă calitate, pleava.

„La început am ascultat un vers… . Să ştiţi că nu-i adevărat deloc! Ştiţi cine pleacă? Pleava! Cei care n-au rădăcini! Cei care nu au simţit româneşte!”, a spus preotul, spre consternarea şi furia celor prezenţi la adunarea culturală, potrivit Adevărul.

Şi scriitorii şi profesorii prezenţi la întâlnirea culturală au luat imediat poziţie faţă de afirmaţiile preotului. „Avem medici, avem specialişti, oameni foarte inteligenţi, avem intelectuali şi oameni de mare valoare care au plecat din România din cauza condiţiilor din ţară. Cum poţi să îi numeşti pe aceşti oameni?”, a spus unul dintre scriitori, indignat de spusele lui Ion Croitoru.

FADERE (Federația asociațiilor de români din Europa) a sesizat în cursul zilei de astăzi [10 septembrie] Consiliul Național Pentru Combaterea Discriminării, în cazul preotului Ion Croitoru, care într-un discurs public, i-a numit pe românii din diaspora „pleavă”.

Este inacceptabil ca fețele bisericești, care ar trebui să propovăduiască  pacea și buna înțelegere între oameni, să incite în mod iresponsabil la ură și la xenofobie. Credem că rolul preoților este mai degrabă de a păstorii cu blândețe obștea, de a se îngriji de nevoile orfanilor și ale văduvelor, decât a se transforma în agitatori politici, se arată într-un comunícate de presă al FADERE

Cerem Patriarhiei Române să precizeze de urgență dacă se delimitează de aceste declarații publice și să comunice  măsurile concrete pe care le va lua în acest caz.

Menționăm că în afara țării locuiesc peste 5 milioane de români care, de cele mai multe ori, sunt foarte apreciați pentru hărnicia și omenia lor. Era de așteptat ca înregistrarea cu jignirile preotului să atragă rumoare precum și nenumărate critici.

„Numărul românilor din diaspora care nu doresc să se mai întoarcă în țară este într-o creștere alarmantă, iar România pierde enorm din cauza acestui fenomen. Cea mai mare bogăție a unui popor sunt oamenii, aceasta este adevărata bogăție. Astăzi, un sfert din populație a părăsit țara. Această pierdere este mai îngrozitoare decât s-a pierdut în cele două războaie mondiale, la un loc. Din păcate, declarații necugetate și rău intenționate ca ale acestui preot, nu fac decât să adâncească și mai mult rănile deja existente”, a declarat Daniel Țecu, președintele FADERE.

Manelistul care se pișa pe diaspora: „Nu a fost nimic intenţionat… Nu sunt un oarecare. Am un nume în lumea muzicii de petrecere“Brexit: Un acord Marea Britanie-UE, posibil în 6-8 săptămâni

Londra. Românul care a distrus cu excavatorul case în valoare de 4 milioane de lire sterline susține că e nevinovat