in

Boris Johnson anunță ieșirea fără acord din UE și prăbușește lira sterlină


Cei doi candidați la funcția de prim ministru al Marii Britanii par să fi închis ușa unui compromis cu Bruxellesul privind modul de plecare a Regatului Unit din Uniunea Europeană. Consecința imediată a discursurilor celor doi de miercuri, 17 iulie, a fost scăderea cursului lirei sterline în raport cu dolarul și cu euro.

Cu doar câteva zile înaintea instalării unui nou premier, acest risc, spune corespondentul permanent la Londra al ziarului «Les Echos», a devenit și «mai concret».

Ultimele declarații ale celor doi candidați la postul de prim-ministru nu au avut nici ele darul de a oferi optimism. Fiecare a lăsat impresia că închide ușa unui compromis privind problema esențială în disputa din cadrul negocierilor cu Bruxellesul.

„Dacă va fi refuzată o abordare flexibilă, dacă va fi un refuz al compromisului (…) dacă nu schimbă un punct sau o virgulă din acordul de retragere” a afirmat Johnson, „atunci nu vom avea, în mod evident, altă alegere decât să ne pregătim să ieșim în condiții diferite”.

În ce-l privește pe Jeremy Hunt, acesta a repetat că mecanismul «backstop», așa cum este el prezentat acum, «este mort». Este greu să se creadă că Bruxellesul va înghiți această pilulă, spun analiști politici citați de corespondentul ziarului «Les Echos».

Piețele de capital au fost cuprinse de teamă și lira sterlină a pierdut aproape 1% față de dolar, ajungând la cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimii doi ani. Aceste neliniști sunt cu atât mai fondate cu cât calendarul evenimentelor este foarte strâns

Boris Johnson a avertizat deja că el contează pe scenariul în care, la 31 octombrie, cu sau fără acord, Regatul Unit va pleca din UE.

UE a oferit Marii Britanii amânarea Brexit pentru încă cinci ani

Boris Johnson vrea să propună UE un acord de comerț liber după Brexit




UE a oferit Marii Britanii amânarea Brexit pentru încă cinci ani

12 adolescenți israelieni, acuzați că au violat în grup o britanică de 19 ani