in

Contoare preplătite pentru gaze și curent, instalate forțat pentru persoane vulnerabile în UK. Nu ai bani, nu consumi

Pentru persoanele vulnerabile, contorul preplătit la gaze și curent este un coșmar. Funcționează doar dacă plătești înainte. Este pe principiul cartelei preplătite, te încălzești de câți bani ai încărcat. Nu mai ai credit, stai în frig și întuneric. Ororile zilnice ale capitalismului britanic. De miercuri, 8 noiembrie, se aplică noi reguli clienților British Gas, EDF, E.On, Ovo, Octopus Energy, Scottish Power și Bulb. Autoritatea de reglementare a energiei Ofgem a introdus modificările după ce o investigație a ziarului Times a dezvăluit că agențiile de colectare a datoriilor din Marea Britanie intrau forțat în case pentru a instala contoare preplătite la gaze și curent.
De ce venit ai nevoie pentru a trăi decent în UK? Cel puțin 29.500 lire sterline – mult mai mult decât câștigă multe gospodării

Abuzurile recuperatorilor de credite

Noul cod de conduită urmărește să se asigure că furnizorii de energie acționează în mod corect și responsabil și că instalarea de contoare preplătite fără acordul clientului va fi folosită doar ca ultimă soluție. Conform noilor reguli, furnizorii de energie nu vor putea obliga clienții cu cel mai mare risc să instaleze un contor preplătit, inclusiv gospodăriile care necesită acces continuu la energie din motive de sănătate, gospodăriile cu persoane peste 75 de ani, dacă nu există altă opțiune în asistenţa la domiciliu, şi gospodăriile cu copii sub doi ani.

Noile reguli se aplică și gospodăriilor în care locuiește o persoană cu probleme grave de sănătate, inclusiv boli terminale sau dependență medicală de o casă caldă. Aceste reguli se referă și la gospodăriile în care nimeni nu poate alimenta contorul din cauza incapacității fizice sau psihice.

Companiile de energie trebuie să adauge 30 de lire sterline pentru instalarea fiecărui contor și să efectueze o evaluare independentă pentru a verifica că pot respecta regulile. De asemenea, trebuie să verifice instalarea incorectă a contorului și, dacă este necesar, să ofere compensații și să restabilească contorul standard al gospodăriei. În plus, trebuie să furnizeze în mod regulat Ofgem date de monitorizare și să se asigure că toate condițiile sunt îndeplinite.
► Prețul energiei electrice în Marea Britanie „trebuie să crească cu 70%”. Care este motivul

Contoare preplătite la gaze și curent 

Un contor cu plată în avans (prepayment meter) cunoscut și sub numele de contor cu plata în funcție de utilizare (pay-as-you-go meter), este o modalitate de a introduce energie în casa dvs. fără a fi nevoie să plătiți o factură lunară sau trimestrială. În schimb, contorul poate furniza energie acasă numai atunci când o cheie compatibilă sau un card au fost alimentate cu credit. Contoarele inteligente de plată anticipată mai noi pot fi reîncărcate folosind o aplicație pentru smartphone.  

Astfel de contoare sunt utilizate în mod obișnuit de cei cu venituri mai mici sau care au restanțe de la contoarele de credit anterioare. Deși oferă un element de control pentru consumatori, ele se pot epuiza dacă nu sunt completate, ceea ce înseamnă că există șansa să rămâneți fără gaz sau electricitate.  

Dacă sunteți în vârstă, vulnerabil, cu dizabilități sau aveți copii mici, contoarele cu plată în avans nu sunt recomandate. Noile reguli, introduse de autoritatea de reglementare Ofgem în 2023, au întărit drepturile împotriva practicii instalării forțate a contoarelor cu plată anticipată în unele cazuri. 

„Protejarea clienților vulnerabili”

Neil Kenward, director de strategie la Ofgem, a declarat, citat de Financial Times: „Protejarea clienților noștri cei mai vulnerabili se află în centrul acțiunii pe care le facem și această decizie nu numai că întărește protecțiile pe care Ofgem le-a pus în aplicare pentru cei considerați cei mai expuși riscului, dar merge mai departe în protejarea gospodăriilor cele mai vulnerabile.” .

„Contoarele cu plată în avans sunt o metodă de plată importantă care ajută milioane de gospodării să își gestioneze facturile la energie. Cu toate acestea, nu sunt potrivite pentru toată lumea. Regulile consolidate de astăzi urmăresc să protejeze împotriva practicilor neloiale, asigurând în același timp că, acolo unde este necesar, în ultimă soluție, furnizorii folosesc instalațiile forțate într-un mod corect și responsabil”, a adăugat el.

Ofgem va monitoriza îndeaproape activitățile furnizorilor pentru a se asigura că respectă spiritul și litera acestor reguli. Dacă se constată că regulile nu sunt respectate, autoritatea de reglementare nu va ezita să ia măsuri.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 9 In medie: 4.2]

De ce venit ai nevoie pentru a trăi decent în UK? Cel puțin 29.500 lire sterline – mult mai mult decât câștigă multe gospodării

Ryanair, Wizz Air, EasyJet cresc prețurile la bilete.

Avertisment pentru clienții Ryanair, Wizzair și EasyJet. Prețurile biletelor vor crește cu 80 de lire sterline