in

Coronavirus în UK – ce este imunitatea de grup? Cum poate stopa răspândirea COVID-19?

Atitudinea aparent relaxată a autorităților britanice în fața epidemiei a atras numeroase critici. Multe voci susțin că măsurile luate de autorități pentru a atenua impactul pandemiei de coronavirus sunt firave în comparație cu cele luate de alte state.

Sir Patrick Vallance, consilier guvernamental pe probleme de sănătate, a luat apărarea guvernului, spunând că oficialii doresc să încerce atenuarea fenomenului și nu să suprime epidemia. Potrivit acestuia, cea mai bună strategie ar fi aceea a obținerii unei imunătăți de grup.

Pentru a se obține ”imunitatea de grup” 60% din populația Marii Britanii ar trebui să se infecteze cu COVID-1 9, afirmă Sir Patrick Vallance, consilier al Guvernului Britanic în domeniul sănătății.

Ce este imunitatea de grup?

Grupul de cercetare de la Oxford University ”Vaccine Knowledge Project” (grup academic independent care face cercetări cu privire la viruși și boli infecțioase) descrie ”imunitatea de grup” ca acea situație când o boală infecțioasă se răspândește mai greu datorită faptului că mare parte din populație este vaccinată. Astfel, fiind un număr scăzut de persoane care pot fi infectate, sunt protejate categoriile vulnerabile care nu pot fi vaccinate (cum ar fi nou născuții, bătrânii, etc).

Există un vaccin pentru Coronavirus?

Sir Patrick Vallance a mai declarat că un vaccin pentru acest virus nou nu va putea fi produs în timp scurt pentru epidemia actuală. În consecință, în absența unui program de vaccinare, pentru ca populația Marii Britanii să obțină ”imunitate de grup” un număr mare de persoane trebuie să se infecteze cu acest virus și să se însănătoșească.

Astfel, cei însănătoșiți sunt mai puțin susceptibili să contacteze virusul și, bineînțeles, să îl răspândească. Această modalitate de combatere a virusului se numește ”vaccinare naturală”. În prezent, fiecare persoană care se contaminează cu acest virus îl va transmite către alte 2 – 4 persoane.

Cum poate ajuta ”imunitatea de grup”?

Avantajul esențial al imunității de grup este acela că reduce răspândirea virusului. Astfel, categoriile vulnerabile și cei cu probleme sănătate sunt izolați pe perioada de vârf a epidemiei pentru a nu se infecta. Apoi, în momentul în care răspândirea virusului scade și se realizează ”imunitatea de grup”, măsurile de izolare impuse categoriilor vulnerabile, pot fi înlăturate.

Sir Patrick a mai atras atenția asupra unui aspect: coronavirus poate deveni un virus sezonier și este foarte probabil să revină în fiecare an. Imunitatea de grup ar trebui să împiedice, pe viitor, ca acest virus nou, coronavirus, să aibă un astfel de impact.

Alte articole despre Coronavirus:

Pe de altă parte, nu se știe în cât timp se va ajunge la infectarea a 60% din populație, acest procentaj nefiind ajuns în nici un stat, până în prezent.

De ce nu au fost interzise evenimentele de amploare în UK?

Întrebat de ce Marea Britanie nu a interzis evenimentele de mare amploare, cum ar fi meciul de rugby din cadrul Ligii celor Șase Națiuni, programat pe 14 martie, Sir Vallance a răspuns: ”Este ușor să spui „sistați meciul acela sau celălalt”, dar, în realitate, asta nu ar stopa transmiterea infecției. Virusul se transmite, în special, între membrii familiei și între prieteni, în pub-uri și alte localuri unde lumea se adună”.

Larisa Aramă

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Victor Ciutacu, mesaj pentru cei din diaspora care fug în România de frica virusului: « Vă detest cu toată puterea de care sunt în stare să dau dovadă!”

Coronavirus din Londra la București, un tânăr de 20 de ani abia întors din UK a fost descoperit pozitiv