Menu
in

Lipsă gravă de apă în Marea Britanie, râurile și lacurile seacă: începe raționalizarea

Lipsa gravă de apă în Marea Britanie – Locuitorii a ceea ce a fost cândva cel mai umed colț al Europei sunt alarmați. Nu a fost niciodată atât de uscat în Marea Britanie în această perioadă a anului.
>>> Amendă consistentă pentru șoferii care beau apă în timp ce conduc, noile reguli din Codul Rutier britanic

Lipsa gravă de apă în Marea Britanie

Acum, se pare, chiar și celebrul lac Loch Ness, în nordul îndepărtat al Scoției, raportează o scădere alarmantă a nivelului apei din cauza secetei prelungite. Turiștii au crezut recent că au descoperit contururi clare ale monstrului legendar lângă suprafața apei, însă de fapt se vede fundul lacului. În luna iunie, nivelul apei în cel mai mare și mai adânc corp de apă din Regatul Unit a fost mai scăzut decât a fost vreodată înregistrat.

Golfurile mici individuale de pe malul lacului sunt „aproape secate”, spune alarmat cercetătorul din Loch Ness, Adrian Shine. Pe lângă Loch Ness, Agenția de Mediu din Scoția este îngrijorată de o întreagă gamă de râuri și lacuri din Scoția. Faptul că apa se epuizează atât de devreme în această vară este extrem de alarmant. Următoarele luni vor fi probabil „destul de dificile”. Nici măcar ploile ocazionale nu au schimbat asta.
>>> Criza apei potabile? Milioane de britanici rugați să folosească apă doar pentru produse esențiale din cauza vremii

Unele râuri au secat

Lipsa gravă de apă în Marea Britanie – Dar dacă zonele cele mai umede ale Marii Britanii se luptă deja în felul acesta, ce este rezervat zonelor din sudul și centrul Angliei, din ce în ce mai stresate de apă, în timpul unei perioade prelungite de secetă și căldură?

Până la jumătatea lunii iunie, cursurile superioare ale râului Derwent din Lake District aproape că secaseră. Și această zonă a Lake District – o rezervație naturală și un loc de interes științific – este cunoscută în mod tradițional drept „cel mai umed colț al Angliei”.

În prezent, desigur, toată Marea Britanie își pierde reputația de insulă umedă, tărâm al averselor zilnice și al umbrelelor. De exemplu, săptămâna trecută mii de oameni din districtele din sudul Kent și Sussex au rămas fără apă zile întregi. Apa potabilă a fost distribuită în grabă prin stațiile de preluare. Mai multe școli au fost nevoite să se închidă pentru că toaletele nu mai funcționau. În multe gospodării, presiunea apei a continuat să scadă în fiecare zi, scrie Bazonline.
>>> Cât de mult poate un proprietar să mărească chiria în Marea Britanie? Cum vă puteți opune, în calitate de chiriaș

Începe raționalizarea

De săptămâna viitoare, grădinile din Kent și Sussex nu vor mai fi udate cu furtunuri de apă sau aspersoare. Dacă acest lucru nu economisește suficientă apă, sunt planificate măsuri suplimentare. Fermele care folosesc multă apă ar putea fi tăiate de la alimentare. În cazuri extreme, apa ar trebui să fie raționalizată și pentru oamenii obișnuiți. Țevile ar trebui să fie ridicate în puncte strategice ale străzilor, unde ar trebui apoi să vă aduceți apa de băut.

Southern Water, una dintre companiile de apă din regiune, a avertizat săptămâna trecută că cererea de apă în Kent depășește deja oferta disponibilă. Cererea de apă a atins cel mai ridicat nivel de la canicula de anul trecut.

O altă companie, South East Water, vede lucrurile la fel: „Această situație s-a dezvoltat mult mai repede decât anul trecut”. În acest moment, „pentru această vară se așteaptă ploi puține” – ceea ce face din ce în ce mai dificilă „alimentarea continuă cu apă a tuturor consumatorilor noștri”.
>>> Cele mai frecvente amenzi de circulație din Marea Britanie, iată ce riscați cel mai mult și cât se plătesc

Apa este „proprietate privată” în Marea Britanie

Marea Britanie este singura țară din Europa în care apa este proprietate privată și, prin urmare, este o marfă comercială.

Faptul că termenii „consumatori” și „ofertă și cerere” sunt menționați în acest context îi îngrijorează pe britanici. De când prim-ministrul Margaret Thatcher a privatizat alimentarea cu apă a țării în 1989 și a predat afacerea către zece companii care operează la nivel regional, Marea Britanie a fost singura țară din Europa în care apa este în întregime proprietate privată și, prin urmare, este o marfă comercială.

Acest lucru a stârnit indignare în ultimii ani. Potrivit calculelor experților din universități, companiile în cauză, care sunt pur orientate spre profit și operează fără concurență în regiunile lor respective, au distribuit peste 60 de miliarde de lire sterline acționarilor lor de la privatizare, în timp ce în multe locuri investiții insuficiente au fost realizat în sistemul de alimentare.

De exemplu, o bună parte de apă se pierde în mod constant din cauza scurgerilor și a țevilor sparte. Cu toate acestea, în ultimii ani, 95 la sută din toate profiturile din apă par să fi mers mai degrabă către acționari decât către orice măsuri de îmbunătățire.
>>> Anglia, șofer român găsit mort în cabina Tirului în care lucra. “Ai murit departe! Pentru niște amărâți de bani“

Lipsa gravă de apă în Marea Britanie – Cantitatea de apă disponibilă scade

În același timp, Marea Britanie suferă și de alte probleme structurale de mult timp, în principal legate de agricultură, drenarea constantă a solului și poluarea râurilor. Noi modele de gestionare „mai atentă” a terenurilor și crearea de rezervoare naturale de apă sunt în prezent discutate și testate.

Cu toate acestea, acest lucru și o mai mare conștientizare a necesității de a economisi apă este de asemenea nevoie urgentă, spun experții britanici. Proiecțiile privind schimbările climatice arată „că verile uscate din Anglia vor crește cu până la 50 la sută”, avertizează proeminentul expert de mediu Tim Smedley. „În același timp, cantitatea de apă disponibilă scade cu cel puțin 10 până la 15 la sută”.
>>> La Londra se declară oficial SECETĂ, 1.000 de lire amendă și dosar penal pentru udarea grădinii

sursa: Bazonline, ZiarulRomanesc.net

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 4.5]
Exit mobile version