in

România, poarta de intrare în Europa a bandelor de traficanți de persoane din Asia

România, poarta de intrare în Europa a bandelor de traficanți de persoane din Asia

România este una dintre principalele porți de intrarea în Europa pentru bandele de traficanți de persoane care folosesc programe de viză pentru a transporta un număr mare de lucrători vietnamezi în Europa de Est.

Acolo, aceștia sunt adesea exploatați în fabrici și pe șantierele de construcții, înainte ca unii să fie transportați în Uniunea Europeană și, în cele din urmă, în Marea Britanie.

O investigație Observer a descoperit că Serbia și România sunt folosite ca porți spre Europa pentru bandele de traficanți de persoane care aduc vietnamezi în estul Europei.

Aici sunt exploatați în fabrici și șantiere de construcții, înainte să fie transportați înspre Europa Occidentală, scrie Ziare.com.

Muncitorii vietnamezi pot fi puși la muncă forțată și deseori li se cer 30.000 de lire sterline pentru a ajunge în Regatul Unit.

În 2019, moartea a 39 de imigranți vietnamezi într-un camion frigorific a atras atenția asupra pericolelor cu care mulți se confruntă, în încercarea de a ajunge în Marea Britanie.

Cei care ajung în siguranță sunt deseori obligați să-și plătească datoriile în baruri, restaurante și ferme de canabis.

Nusrat Uddin, specialist în problema traficului de persoane de la Wilson Solicitors LLP, spune că mulți dintre clienții săi și-au început călătoria ajungând cu vize de lucru în Serbia sau România.

Agenții de recrutare câștigă sute de mii de lire sterline

„Aproape tuturor clienților noștri li s-au promis locuri de muncă decente, cu salarii corecte, însă realitatea este departe de asta. Mulți merg mai departe spre vestul Europei, din nou sub promisiunea falsă a unor condiții mai bune în altă parte”.

Potrivit unor interviuri cu mai mulți muncitori vietnamezi, ruta de migrație din Vietnam în Serbia a început să opereze în această vară, cu peste 500 de muncitori care au ajuns în țară pe baza unor vize de lucru, între lunile august și octombrie.

Fiecare muncitor a fost taxat cu aproximativ 1.700 de lire sterline, astfel suma totală a agențiilor de recrutare a fost de circa 850.000 de lire.

Român implicat în cazul celor 39 de imigranți vietnamezi morți într-un camion din Anglia, extrădat din Italia

Muncitorii care au ajuns în Serbia au descoperit că, de fapt, ajunseseră sclavi. Pașapoartele le-au fost confiscate și au fost obligați să doarmă 50 într-o cameră.

Investigația Observer a descoperit că muncitorii care au continuat să meargă spre UE și Regatul Unit din Balcani plecau pe diferite rute, rețelele de trafic transportând vietnamezii peste graniță în România și ulterior în Slovacia, Germania și Franța. Ulterior aceștia așteptau în tabere improvizate pentru șansa de a merge cu o barcă gonflabilă spre Regatul Unit.

Român găsit vinovat de crimă în cazul celor 39 de vietnamezi morți într-un camion frigorific

„Un element-cheie pentru alegerea rutei prin Serbia este că, la fel ca în cazul României, poți migra legal prin înțelegerile reciproce de vize și costă doar câteva mii de lire și este văzută drept o opțiune bună, comparativ cu rutele mai tradiționale, prin Moscova sau una dintre țările UE centrale, precum Polonia sau Cehia, care poate costa până la 30.000 de lire sterline”, a explicat Mimi Vu, expertă specializată în combaterea traficului de persoane.

Imigranții pleacă din România din cauza salariilor mici

Manh a ajuns în România alături de alți 60 de muncitori din Vietnam, în 2019, pentru a lucra la o mare firmă de construcții. Până la sfârșitul contractului său, în 2021, jumătate dintre vietnamezi au plecat spre vestul Europei și Regatul Unit.

„Mulți au fugit la doar o lună, două după ce au ajuns”, spune el. Fratele lui Manh, care lucra pentru o altă companie în România, a fost printre cei care au părăsit țara. „Salariile erau prea mici”.

Manh spune că acum este blocat în România. Contractul său a expirat în martie și angajatorul a refuzat să-l prelungească, lăsându-l să muncească fără un permis valid de reședință și fără să-și poată permite un bilet de avion spre casă.

În ultimii cinci ani, cel puțin 231 de vietnamezi au fost prinși încercând să treacă granița din România spre Europa, potrivit autorităților române de frontieră. Alți 101 au fost interceptați de grănicerii din Ungaria, în aceeași perioadă. Experții spun că aceștia sunt doar o mică parte din cei care părăsesc România spre țări din vestul Europei.


…România, poarta de intrare în Europa a bandelor de traficanți de persoane din Asia…

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
realizatorul britanic

Realizatorul britanic al documentarelor „Wild Carpathia” s-a mutat permanent în România: „Trăiesc într-un loc de basm”

Cercetător britanic: Varianta Omicron „nu cauzează aceeași boală” precum celelalte tulpini

Cercetător britanic: Varianta Omicron „nu cauzează aceeași boală” precum celelalte tulpini