in

Sfatul psihologului Silvia Gerea: „Este mai ușor să crești bine un copil decât să repari un adult abuzat în copilărie”

Mă bucur foarte mult să fac parte din acest proiect  al cărui prim seminar a avut loc deja pe 20 martie la Centrul Comunitar Român din Londra. Voi  prezenta în fiecare seminar informaţii utile, aşadar vă aştept la următorul  eveniment, de pe 24 aprilie. Am gândit acest tip de seminarii pentru publicul larg și sper ca prin ele participanţii să acumuleze cât mai multe informaţii. La întâlnirea din 20 martie am discutat despre „Tipurile și Semnele Abuzului”.

 

„Niciodată nu mi se va întâmpla mie !” Aud fraza asta tot timpul, dar din păcate abuzul face parte din viaţa tuturor. Abuzul are două forme principale: psihologic sau emoțional (jigniri ,insulte verbale,dominare,critică si  învinovățire constantă, aşteptări exagerate, şantaj emoţional, manipulare,atacuri verbale, respingere,izolare, deprivare și neglijare) și fizic (violentă fizică, bătăi, abuz sexual, intimidare fizică, arsuri, contuzii).



„Violenţa verbală rănește !” Violenţa verbală nu lasă vânătăi, ci lasă cicatrici pe suflet ! Este mai ușor să crești bine un copil decât să repari un adult abuzat in copilărie.

Abuzul psihologic sau emoţional este cea mai comună formă de abuz  si cu toate acestea este forma de care se vorbește cel mai puțin. Mulți oameni tind să accepte această formă de abuz, deoarece ei cred că anumite forme de comunicare, care de fapt sunt abuzive, sunt modalităţi normale și acceptabile de relaționare. Multe persoane nici nu își dau seama că sunt abuzate emoțional, dar acesta are un impact dramatic si sever  asupra persoanelor.

Abuzul fizic are loc atunci când o persoana este tratată brutal, producându-i-se leziuni corporale interne sau externe. Acesta constă în atingeri sau contacte fizice dureroase ne-accidentale, inclusiv intimidare fizică şi este reprezentat de trauma fizică. Abuzul se naşte din dorinţa agresorului de a se descărca asupra unei persoane mai slabe. În urma abuzului, multe victime recurg la gesturi necugetate, chiar  şi de suicid.

Mulţi  spun că bătaia este ruptă din Rai! Atenție ! Bătaia nu instaurează disciplina ci, dimpotrivă, haosul!

Nu uitaţi: cereţi  ajutorul când aveţi nevoie ! Psihoterapia vă ajută să vă uşuraţi de povara suferinţei interioare, să vă cunoașteți cu adevărat, cu bune şi cu rele, şi să învățați cum să vă fie mai bine.

Silvia Gerea –psiholog, consultant, psihoterapeut

www.silviagerea.com

 

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Magazin românesc incendiat în Franța. Vezi ce măsuri s-au luat

VESTE TRISTĂ: Botoșăneanul dispărut în Anglia a fost găsit, prietenii lui sunt șocați!