in

Vești proaste: sunt reintroduse tarifele de roaming. Vodafone și EE au anunțat noile tarife

Sunt reintroduse tarifele de roaming. Vodafone și EE au anunțat noile tarife.

Operatorul de telefonie mobilă Vodafone urmează exemplul EE și introduce taxe suplimentare pentru unii dintre clienții săi care își folosesc telefoanele în Europa începând cu anul viitor.

Începând din 2017, utilizatorii din Marea Britanie au putut, în mod rezonabil, să folosească minutele, textele și datele incluse pe tarifele lor de telefonie mobilă atunci când au călătorit în UE. Însă, din ianuarie 2021, operatorilor britanici li sa permis să reintroducă așa-numitele tarife de roaming, deoarece acordul comercial al Regatului Unit cu UE, semnat la sfârșitul anului 2020, nu le-a exclus.

Ce taxe vor exista?

Începând din ianuarie 2022, EE va percepe, de la clienții care și-au făcut abonament sau și-au actualizat contractele după 7 iulie, 2 lire pe zi pentru a-și utiliza cotele tarifare în 47 de destinații europene. Clienții nu vor fi taxați pentru utilizarea telefoanelor lor în Republica Irlanda. De asemenea, vor exista pachete de 30 de zile disponibile pentru persoanele care călătoresc pentru perioade mai lungi.

Vodafone introduce, de asemenea, taxe pentru unii dintre clienții săi noi sau care și-au făcut upgrade, care vor fi aplicate începând cu 6 ianuarie. Operatorul va avea apoi trei tipuri de tarife:

  • clineții ”SIM only” nu vor putea utiliza serviciile, excepție apelurile de urgență
  • unele dintre planurile sale ”Xtra”, mai scumpe, vor include roaming-ul fără costuri suplimentare
  • restul abonamentelor vor oferi roaming pentru £2 pe zi. Vor exista și opțiuni de abonamente pentru 8 sau 15 zile cu £1/zi.

Vor fi încărcate alte rețele?

Toți cei patru mari operatori au spus anterior că nu intenționează să introducă taxe de roaming. Trei și O2 încă nu au anunțat introducerea unor tarife de roaming.

Vor exista „limite de utilizare echitabilă” în ceea ce privește timpul în care clienților li se va permite să își folosească telefoanele în străinătate. De exemplu, nu ați putea obține un contract de telefonie mobilă din Grecia și apoi utilizați-l pe tot parcursul anului în Marea Britanie.

Clienților din Marea Britanie li s-a spus că operatorii lor vor percepe un cost suplimentar dacă își petrec mai mult de jumătate din timp peste hotare (62 de zile într-un interval de 4 luni).

Noile tarife de roaming, de £2 pe zi, sunt încă relativ mici comparativ cu costurile pe care clienții le-au plătit înainte ca UE să interzică tarifele de roaming. În trecut, unii oameni s-au întors din călătoriile europene pentru a face față facturilor de sute sau chiar mii de lire sterline.

Există limite la ceea ce poate fi taxat?

Acordul comercial al Regatului Unit cu UE a spus că ambele părți vor încuraja operatorii să aibă „tarife transparente și rezonabile” pentru roaming. Guvernul britanic a adoptat, de asemenea, legislație pentru a oferi anumite garanții consumatorilor:

  • o limită de £45/ lună a sumei pe care ar putea să o perceapă pentru utilizarea datelor mobile în străinătate (cu posibilitatea pentru client de a mări limita)
  • obligația de a informa clienții când au atins 80% și 100% din alocația de date
  • de asemenea, operatorii trebuie să ia „măsuri rezonabile” pentru a evita taxarea clienților pentru roaming accidental în Irlanda de Nord, ceea ce s-ar putea întâmpla dacă un telefon de acolo ar fi blocat pe un semnal provenind din Republica Irlanda

Vor ajunge alte companii să taxeze clienții cu sume mult mai mari ?

Nu este clar.

Fără normele UE în vigoare, taxele percepute depind de acordurile dintre operatorii britanici și omologii lor din țările UE. Deși aceste acorduri ar putea însemna că până în prezent costurile nu au crescut, nu există nicio garanție că nu vor face acest lucru mai târziu.

Cu toate acestea, există o șansă rezonabilă ca unii operatori britanici să aleagă să continue să ofere roaming inclusiv:

  • Unii operatori de telefonie britanici fac deja parte din companii care operează și în alte țări ale UE
  • Companiile individuale pot face tranzacții reciproce. De exemplu, un operator din Marea Britanie și din Franța ar putea fi de acord să ofere clienților celuilalt roaming inclus în timp ce se află în cealaltă țară
  • Fiecare țară din UE are mai mult de un operator, astfel încât operatorii din Marea Britanie au posibilitatea de a alege companiile cu care să se ocupe

Cei patru operatori principali din Marea Britanie au refuzat să comenteze tranzacțiile comerciale pe care le au cu alți operatori.

Guvernul britanic recomandă clienților să verifice detaliile abonamentelor de telefonie înainte de a călători. De asemenea, autoritatea de reglementare Ofcom a emis câteva orientări.

Articole similare:

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]
asalt asupra clădirii BBC

Londra: asalt asupra clădirii BBC. Poliția luptă pentru apărarea studiourilor din vestul Londrei. Zeci de activiști protestează împotriva pașapoartelor de vaccinare și vaccinării copiilor

Supermarketuri goale în Anglia, guvernul cere ajutor armatei. Lipsesc 100.000 de șoferi