in

«Românii din Marea Britanie se aşteaptă ca noi, în Parlamentul European, să le apărăm drepturile»

Noul europarlamentar PSD, Victor Negrescu, a avut o intervenţie hotărâtă în prima sa sesiune plenară de la Strasbourg, solicitând Comisiei Europene crearea unui nou statut al cetăţeniei europene, care ar permite românilor din diaspora să nu mai fie trataţi cu discriminare.

“În calitate de europarlamentar, reiterez nevoia creării unui statut nou pentru cetăţenia europeană, o garanţie juridică explicită a statutului de cetăţean al UE. Fără diferenţe, fără inegalităţi, o garanţie pentru un tratament egal.

Cetăţenii UE susţin acest deziderat. De exemplu, în România sunt zeci de mii de persoane care au semnat petiţia iniţiată în acest sens împreună cu PES activists România. Dezbaterile privind viitorul UE trebuie să pună accent pe cetăţeni”, a explicat europarlamentarul român, care a strâns peste 20.000 de semnături în vederea susţinerii acestui proiect.

Membru al Parlamentului European după Brexit, Victor Negrescu a reamintit decidenţilor europeni despre nevoia de a se preocupa de cetăţenii români şi de ceilalţi cetăţeni europeni care trăiesc în Marea Britanie.

“Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană reprezintă un moment care nu trebuie tratat cu lejeritate. Este vorba despre pierderea unui membru important al UE, dar şi despre modul în care vom continua să cooperăm pe viitor în interesul tuturor părţilor implicate, inclusiv al celor aproape 3 milioane de europeni care trăiesc acolo.

Deja aproape jumătate de milion de români s-au înscris pentru dreptul de şedere şi se aşteaptă ca noi, în Parlamentul European, să le apărăm drepturile, dar mai ales să identificăm noi soluţii pentru a relansa proiectul european”, a conchis eurodeputatul Victor Negrescu.

Victor Negrescu a ajuns europarlamentar după Brexit, pe unul din locurile lăsate libere de cei 73 de europarlamentari britanici care au părăsit PE. Dintre cele 14 mandate împărțite statelor membre, unul a revenit României.

După alegerile din 26 mai, la Parlamentul European au mers 32 de aleşi români, iar locul cu numărul 33 a fost păstrat în rezervă după Brexit. Pe acest loc s-a aflat, potrivit datelor Biroului Electoral Central, Victor Negrescu, înscris pe listele PSD.

El și-a preluat mandatul în Parlamentul European din 1 februarie.

”Eu cred că nu există câștigători de pe urma Brexit-ului. Mi-aș fi dorit ca Brexit-ul să nu aibă loc, chiar dacă aceasta ar fi însemnat ca eu să nu ocup funcția de europarlamentar. De aceea, eu simt că am o responsabilitate, față de România dar și față de românii care trăiesc în Marea Britanie”, a declarat Victor Negrescu la RFI.

El a afirmat că acum trebuie negociat un acord comercial complet și că România are trei sectoare care funcționează foarte bine în relația cu Marea Britanie: agricultură, IT și industria de mașini și echipamente.

”Trebuie să ne asigurăm că aceste trei sectoare vor avea în continuare acces deplin pe piața britanică și de asemenea trebuie să ne asigurăm că drepturile cetăţenilor români și europeni în Marea Britanie și invers vor fi respectate”, a spus Negrescu.

Înscrie-te pe pagina noastră de Facebook ZIARUL ROMÂNESC

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Cum bate poliția din Marea Britanie. Copil umplut de sânge de un polițist, i-a spart capul cu bastonul

Epidemie de gripă în România. Au murit 29 de oameni