in

Avertisment de la UE cu privire la Brexit: „Nu subestimați suprimarea libertății de circulație”

Negociatorul-șef al UE pentru Brexit, Michel Barnier, a avertizat marți, 14 ianuarie, că sfârșitul liberei circulații a persoanelor între Regatul Unit și restul UE în cadrul Brexit va avea „consecințe concrete” pentru cetățenii europeni și britanici

„Nimeni de ambele părți nu trebuie să subestimeze consecințele directe ale suprimării libertății de circulație, care se află în centrul Brexitului”, a declarat Barnier în timpul unei dezbateri pe acest subiect în Parlamentul European, de la Strasbourg.

Brexit va avea „consecințe concrete” la finalul perioadei de tranziție „în plan economic, al calificărilor profesionale, capacităților de instalare și în materie de securitate”, a mai arătat el. În timpul unei perioade de tranziție, care va dura până la sfârșitul lui 2020, Londra și Bruxellesul vor negocia în special asupra comerțului, dar și a securității, energiei, pescuitului și transporturilor, dar Barnier spune că libertatea circulației va fi prima afectată.

Și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a arătat că acordul de retragere va permite unui număr de circa 3,5 milioane de cetățeni europeni care trăiesc în Regatul Unit și unui milion de britanici instalați în una dintre cele 27 de țări ale UE să aibă „siguranță”.

Însă această liberă circulație a persoanelor, care permitea până acum cetățenilor din UE să se instaleze și să lucreze în Regatul Unit, iar britanicilor să trăiască în țări ale UE, nu va mai exista pentru cei care intenționează să o facă, a spus ea.

„La finalul perioadei de tranziție, Regatul Unit va fi o țară terță și Brexitul va duce la schimbări pentru cei care au intenția să-și facă viața de o parte sau de alta a Canalului Mânecii”, a subliniat Ursula von der Leyen.

La viitoarele negocieri, „vom face din drepturile cetățenilor principala noastră prioritate”, a dat ea asigurări, arătând însă că unii cetățeni europeni instalați în Regatul Unit se vor confrunta cu probleme în demersurile lor pentru a putea rămâne în această țară.

Barnier a declarat că actuala Comisie Europeană „va fi extrem de vigilentă” la aceste obstacole și a abordat deja problema cu Londra. Cei doi responsabili europeni au îndemnat la punerea în funcțiune a unui organism „independent” pentru supervizarea acestor probleme.

De altfel,  Alex Phillips, europarlamentară a Partidului Brexit, a cerut ca cetățenii țărilor din UE să aibă aceleași drepturi ca non-europenii, la instalarea în Regatul Unit, „fără favoritisme”.

Zarurile au fost aruncate. Acordul Brexit a trecut de Parlamentul Britanic. 31 ianuarie, ultima zi în UE

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Românii pleacă masiv de pe Aeroportul „Ștefan cel Mare” din Suceava

Și-a lăsat cei șase copii singuri acasă și a plecat să muncească în străinătate. «Printre străini, mă topeam de dorul lor»