in

Guvernul britanic refuză să facă publice documente cu privire la numirea unui miliardar rus în Camera Lorzilor

Guvernul britanic refuză să facă publice documente cu privire la numirea unui miliardar rus în Camera Lorzilor

Guvernul britanic condus de Boris Johnson refuză să dezvăluie informațiile cerute de opoziție cu privire la numirea unui oligarh miliardar rus în Camera Lorzilor, invocând „securitatea națională”, potrivit AFP, citată de hotnews.ro.

Evgeni Lebedev, fiu al miliardarului rus și fost agent KGB Alexander Lebedev, a fost numit pe viață în camera superioară a Parlamentului britanic, în 2020.

În martie, Sunday Times a arătat că Boris Johnson, care este prieten cu Lebedev din 2008, a ignorat preocupările serviciilor de informații externe cu privire la acesta.

Lebedev, care are cetățenie britanică, a negat recent că ar reprezenta o amenințare la adresa securității britanice și a subliniat acoperirea invaziei rusești de către ziarul său, The Evening Standard, care săptămâna trecută i-a cerut președintelui rus Vladimir Putin să își retragă trupele.

Într-o declarație, secretarul de stat Michael Ellis a invocat preocupări legate de securitate și necesitatea de a păstra „integritatea” acestor numiri ca motiv pentru refuzul de a face publice aceste informații.

Vicepreședintele laburist, Angela Rayner, a denunțat o „mușamalizare” și s-a plâns că guvernul a publicat doar documente „puternic redactate”, fără nicio informație.

În același timp, New York Times a publicat un articol în care se arată că unul dintre cei mai mari donatori ai Partidului Conservator este suspectat că ar fi trimis sute de mii de lire sterline partidului dintr-un cont rusesc.

Scandal în Parlamentul Britanic. Mogul rus, fiu de spion KGB, numit în Camera Lorzilor

Potrivit ziarului, o donație de peste 630.000 de dolari a fost făcută la începutul anului 2018 în numele lui Ehud Sheleg, un comerciant de artă londonez bogat care a fost numit ulterior trezorier al Partidului Conservator.

Însă, potrivit New York Times, documentele arată că fondurile au provenit din contul din Rusia al socrului lui Sheleg, Serghei Kopitov, membru al fostului guvern pro-rus din Ucraina.

Avocatul lui Sheleg, Thomas Rudkin, a dat asigurări că milioanele de dolari primite de clientul său și de soția sa sunt „complet separate” de donația din partea partidului.

Întrebat în legătură cu acest subiect, Boris Johnson a dat asigurări că „toate” donațiile către Partidul Conservator „sunt înregistrate în mod normal”, „dacă donezi pentru un partid politic din această țară, trebuie să fii din Marea Britanie”.

Donațiile către partidele politice sunt limitate la 500 de lire sterline pentru cetățenii străini care nu pot vota în Regatul Unit.


Guvernul britanic refuză să facă publice documente cu privire la numirea unui miliardar rus în Camera Lorzilor…

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Wizz Air Ucraineni

Wizz Air oferă bilete gratuite pe ruta România – Marea Britanie refugiaților ucraineni

Haina președintelui Zelenski, vândută la licitație la Londra cu 90.000 de lire sterline

Haina președintelui Zelenski, vândută la licitație la Londra cu 90.000 de lire sterline