in

Liderii UE spun că nu se mai poate avea încredere în Marea Britanie și vor reguli dure de aplicare a unui tratat comercial

Potrivit Financial Times, președintele francez Emmanuel Macron, alături de alți lideri europeni vor reguli dure de aplicare a oricărui tratat comercial ce va fi convenit cu Londra.

Ei avertizează că dorința premierului Boris Johnson de a trece peste tratatul pentru Brexit arată că nu se poate avea încredere în cuvântul Marii Britanii, potrivit news.ro.


În același timp, potrivit unor diplomați europeni, liderii UE vor cere la un summit care începe joi, 15 octombrie, ca negociatorul european Michel Barnier să se asigure că garanțiile pentru asigurarea unor condiții egale de afaceri pentru companiile europene care concurează cu cele britanice sunt susținute de dreptul Bruxelles-ului de a lua măsuri rapide de retorsiune dacă Marea Britanie își va încălca angajamentele, a scris Financial Times.

De asemenea, Franța și alte state din UE își vor sublinia hotărârea de a-și păstra cotele de pescuit în apele britanice, lăsându-i lui Barnier un spațiu limitat de manevră pentru a obține un acord.

UE dorește să asigure drepturi consistente la pescuit în apele britanice, o problemă importantă pentru Franța, unde comunitățile de pescuit de coastă au influență politică. Marea Britanie dorește o înțelegere asemănătoare cu cea a Norvegiei, care nu este membru al UE, conform căreia sunt stabilite cote în fiecare an.

Regatul Unit – „pregătit de un eșec al negocierilor cu Uniunea Europeană”: „Ieșim în termeni australieni”

Boris Johnson a stabilit ca termen limită pentru un acord comercial data de 15 octombrie, iar un diplomat al UE a declarat că Barnier vrea mai multe concesii din partea Marii Britanii, înainte de a intra în ultima fază intensă a negocierilor privind un acord comercial.

Totodată, premierul britanic a declarat cancelarului german Angela Merkel că în următoarele zile trebuie să aibă loc progrese în discuțiile comerciale post-Brexit cu Uniunea Europeană, pentru a acoperi „lacunele semnificative”, în special în domeniile pescuitului și condițiile echitabile de concurență, a anunțat biroul acestuia.

Johnson mai spune că este, de asemenea, pregătită să pună capăt perioadei de tranziție în condiții similare celor avute cu Australia, adică fără niciun fel de tratat comercial.Ce proceduri trebuie să urmeze românii pentru a studia în Marea Britanie de la 1 ianuarie 2021. Totul se schimbă

COVID-19: Marea Britanie anunță peste 100 de morți într-o singură zi pentru prima dată în patru luni

COVID-19: Marea Britanie anunță peste 100 de morți într-o singură zi pentru prima dată în patru luni