in

OMS recomandă să staţi acasă de sărbători. «Mai bine un eveniment anulat decât o VIAŢĂ ANULATĂ»

Adunările de sărbători pot să antreneze „o creştere a cazurilor (de COVID-19), o copleşire a sistemelor de sănătate şi şi mai multe morţi”, avertizează directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, care îndeamnă oamenii să-şi amâne adunările, având în vedere că varianta Omicron infectează persoane vaccinate şi poate dubla infectările într-un interval de o zi şi jumătate până la trei zile, relatează The Guardian.

„Anularea unui eveniment este mai bună decât anularea unei vieţi”, subliniază directorul OMS.

Varianta Omicron a SARS-CoV-2 se răspândeşte mai rapid decât varianta indiană (delta) şi infectează persoane deja vaccinate sau care s-au vindecat de COVID-19, subliniază el.

Ar fi „neînţelept” să se conchidă, pe baza primelor probe, că varianta Omicron este mai blândă decât variantele anterioare, avertizează la rândul ei cercetătoarea-şefă OMS Soumya Swaminathan, într-o conferinţă de presă, la Geneva, în contextul în care bilanţurile cresc, iar toate sisteme de sănătate urmează să fie puse la încercare.

Ce spune Boris Johnson despre noi restricții de Crăciun în Anglia: „Avem în vedere măsuri suplimentare”

Varianta ocoleşte anumite reacţii imunitare, subliniază ea, iar vaccinarea cu un „booster” este necesar să vizeze persoane cu un sistem imunitar slab.

„Există probe, acum, care arată că Omicron se răspândește semnificativ mai repede decât varianta delta”, avertizează Tedros Adhanom Ghebreyesus.

„Este mai probabil ca persoane vaccinate sau vindecate de Covid-19 să se infecteze sau reinfecteze”, subliniază el.

Cei doi oficiali OMS se referă la un studiu Imperial College London publicat săptămâna trecută, potrivit căruia riscul unei reinfectări este de cinci ori mai mare, iar varianta Omicron nu a dat vreun semn că este mai blândă decât varianta indiană. Vaccinarea poate preveni infecţia şi boala, subliniază ei.

În pofida unei slăbiri a apărării asigurate de către anticorpi, limfocitele T, al doilea pilon al reacţiei imunitare, pot preveni îmbolnăvirea gravă, atacând celulele umane infectate.

„În pofida faptului că observăm o reducere a neutralizării de către anticorpi, aproape toate analizele preliminare arată că imunitatea asigurată de limfocitele T rămâne intactă. Este lucrul de care avem nevoie”, potrivit unui expert OMS, Abdi Mahamud.

„Bineînţeles, există o provocare. Mulţi dintre anticorpii monoclonali nu funcţionează împotriva omicron”, potrivit lui Swaminathan, care subliniază că se cunosc foarte puţine lucruri despre gestionarea acestei noi variante a noului coronavirus, descoperită abia luna trecută.

Ea nu a oferit detalii despre tratamente care imită anticorpii naturali în lupta împotriva infecţiei. Unii producători au sugerat acelaşi lucru.

Însă aceşti oficiali de la OMS oferă puțină speranţă unei lumi care înfruntă un nou val al pandemiei, apreciind că 2022 urmează să fie ultimul an al pandemiei, care a ucis deja peste 5,6 milioane de oameni în lume.

Ei evocă dezvoltarea unei a doua şi unei a treia generaţii de vaccinuri anti-COVID-19, viitoare tratamente anti-microbiene şi alte inovaţii.

„Sperăm să reducem această boală la o boală relativ benignă care să fie uşor de prevenit şi de tratat”, a subliniat expertul OMS.

„Dacă reușim să menţinem transmiterea la un minimum, atunci putem opri pandemia”, apreciază el.

„2022 trebuie să fie anul sfârşitului pandemiei”, speră directorul OMS.

Varianta Omicron a fost depistată în zeci de ţări, după ce a fost descoperită în Africa de Sud, şi a aneantizat speranţa că cea mai rea parte a pandemiei a trecut.

Această nouă variantă a SARS-CoV-2 pare să dubleze infecţiile într-o perioadă de o zi şi jumătate până la trei zile, avertizează Tedros Adhanom Ghebreyesus. „Asta înseamnă foarte rapid”, a spus el.

Indiferent de gravitatea acestei variante, „numărul mare de cazuri poate copleşi sistemul de sănătate” şi pot muri şi mai mulţi oameni, subliniază Tedros.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

cat costa inmormantarea la Londra

Cât costă să fii înmormântat la Londra, lângă Karl Marx? Cele mai scumpe și cele mai ieftine cimitire

Un român extrădat din Marea Britanie a evadat pe Aeroportul din Cluj

Un român extrădat din Marea Britanie a evadat pe Aeroportul din Cluj