Legea care reglementează retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost promulgată marţi, 26 iunie, după mai multe luni de dezbateri în parlamentul britanic.
Actul a fost adoptat în urmă cu o săptămână de Parlamentul britanic. Textul de lege a fost prezentat parlamentului în urmă cu exact un an, de către guvernul May și a fost semnat în acestă dimineață de Regina Elisabeta II. Prin „Asentimentul regal”, legea intră în vigoare, acesta fiind ultima etapă a procedurii legislative în Marea Britanie.
Concret, legea pune capăt supremaţiei legislaţiei europene asupra celei britanice şi va transpune în legislaţia britanică anumite reglementări europene pe care Londra doreşte să le păstreze.
Legea confirm, de asemenea, faptul că 29 martie 2019, la ora locală 23:00, Marea Britanie nu va mai face parte din Uniunea Europeană.
Textul a cunoscut un parcurs furtunos în Parlament de la începutul dezbaterii sale, în septembrie 2017, iar guvernul a suferit mai multe „înfrângeri”, ceea ce arată diviziunile politice în legătură cu direcţia pe care ar trebui să o urmeze Brexit-ul.
Deputaţii pro-Brexit au sărbătorit adoptarea legii drept o garanţie că Marea Britanie va părăsi cu siguranţă Uniunea Europeană, în pofida incertitudinii cu privire la negocierile cu Bruxellesul.
Şansele unei eventuale reveniri asupra deciziei britanicilor de a părăsi UE sunt „nule”, a declarat Liam Fox, ministrul Comerţului, în opinia căruia adoptarea legii a lansat „irevocabil” punerea în aplicare a Brexit-ului.
În opinia parlamentarului conservator Jacob Rees-Mogg, susţinător al unui Brexit fără compromisuri și opozant declarant al premierului Theresa May, sfârşitul procesului legislativ înseamnă că Marea Britanie va putea continua negocierile cu Bruxellesul dintr-o poziţie „mult mai puternică”.
Brexit. Peste 100.000 de persoane au protestat în centrul Londrei. Au cerut al doilea referendum
Liber la Brexit dur. Parlamentul britanic lasă ieșirea din UE la mâna guvernului