in

Manager de comunicare la Facebook: Din cei 2.000 de oameni care lucrează la Facebook Londra, 100 sunt români

Din cei 2.000 de oameni care lucrează la Facebook Londra, 100 sunt români. Marea lor majoritate au joburi tehnice: sunt ingineri, designeri de produs ori data scientists.

Printre ei se află și Alexandru Voica, un tânăr originar din Bușteni care este manager de comunicare pentru tehnologie, la nivelul regiunii EMEA (Europa, Orientul Mijociu și Africa). 

„Jumătate din timp, vorbesc cu inginerii, încercând să înțeleg ce fac și cum fac. Cealaltă jumătate, vorbesc cu colegii mei din echipa de comunicare și cu jurnaliștii și încerc să fac munca inginerilor ușor de înțeles pentru cineva care poate nu cunoaște foarte multe despre tehnologie și despre inteligența artificială”, spune tânărul pentru Republica.ro.

Voica a absolvit liceul militar ca șef de promoție și a visat să urmeze Academia Tehnică Militară. Însă exact în anul în care a luat Bacalaureatul, instituția de învățământ nu a scos niciun loc la concurs. Cum nu voia să stea un an acasă, s-a reorientat. Fusese olimpic național la fizică și matematica, dar ajunsese într-un rând și la faza națională a olimpiadei de limba engleză. Așa că căutat o facultate care să combine cele trei pasiuni ale sale și a fost admis la Universitatea Transilvania din Brașov, la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor, unde predarea era în limba engleză.

După absolvirea facultății, a primit o bursă la Universitatea Sant’Anna din Pisa, cea mai bună din Italia și între cele mai bune 200 din lume.

După ce și-a finalizat acolo studiile aprofundate, a avut atât o ofertă de doctorat în Japonia, cât și mai multe oferte din Marea Britanie. A ales oferta unei companii din Cambridge, UK. A început să lucreze ca inginer, iar după doi ani i s-a oferit spre comunicare pe domeniul tehnic.

În anul 2018 a fost angajat la Facebook ca manager de comunicare pentru tehnologie.

„Îi interesează în primul rând să fii foarte bun în domeniul tău, competența e esențială. Al doilea lucru este să fii flexibil. Facebook e o companie foarte mare și are o istorie de 15 ani, dar în multe privințe continuă să fie foarte agilă – lansează noi produse sau dezvoltă noi aplicații.

Și atunci trebuie să fii și tu la fel de agil. Acum fac un eveniment la Londra, săptămâna trecută am fost în Tel Aviv, săptămâna viitoare fac altceva cu o echipă din SUA. Flexibilitatea este foarte importantă. Și al treilea lucru care este important este capacitatea de a lucra în echipă. Totul se lucrează în echipă. La interviu, întrebările tind să fie bazate pe competențele tale: Dă-mi un scenariu în care ți s-a întâmplat asta. Sau: Uite un scenariu – cum ai reacționa. Îți testează abilitatea de a gândi pe loc, de a avea soluții interesante pe loc”, explică managerul de comunicare.

Printre limbile cele mai vorbite la Facebook Londra sunt poloneza, franceza, spaniola, portugheza, dar și româna. 

„Sunt oameni din țări cu universități tehnice bune, unde sunt prezente, totodată, și companii mari de tehnologie. România întrunește aceste calități. Din cei 2.000 de oameni care lucrează la Facebook Londra, 100 sunt români. Eu când am fost în facultate lucram după cursuri la Siemens, pentru că Siemens avea un birou, care era ușă în ușă cu facultatea. Când am venit în Londra, mi-am dat seama că majoritatea studenților de aici lucrează în timpul facultății într-un bar sau au un job de vacanță. Eu în facultate, în România, lucram la proiecte reale, ceea mi s-a părut extraordinar”, spune Alexandru Voica.

Efectele Brexit. Companiile britanice limitează angajarea de personal. Managerii se așteaptă la un mediu economic nefavorabil
Regina Elisabeta II a promulgat acordul Brexit cu opt zile înaintea ieșirii din UE

Începe prigoana muncitorilor europeni. Priti Patel cere companiilor britanice să angajeze muncitori britanici