in

Profesoară din Marea Britanie: „Am fost primită de români cu brațele deschise”

O scrisoarea a unei profesoare britanice care a predat în România a fost publicată de cotidianul „The Scotsman”. Jade Bradley vorbeşte despre problema imigranţilor români şi bulgari care ar putea ajunge în Marea Britanie o dată cu ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii şi cum îi vede ea pe români după ce a predat timp de un an în ţara noastră.

Profesoara a povestit despre experienţa sa de acum zece ani în România, când a avut ocazia să predea într-un liceu. Ea scrie că s-a aflat în faţa unor liceeni „inteligenţi, majoritatea din clasa de mijloc”, şi le-a predat în calitate de profesor începător.Bradley a fost plătită de statul român la fel ca oricare alt profesor, adică echivalentul a 40 de lire sterline. Liceul i-a asigurat plata chiriei şi a cheltuielilor garsonierei, însă femeia a trebuit să se descurce cu un salariu incomparabil mai mic decât cel din ţara natală.

Cu toate acestea, ea era conştientă  că niciunul dintre colegii săi nu erau atât de privilegiaţi precum ea. Ştia că profesorii români trebuiau să-şi plătească propriile cheltuieli, iar unii erau nevoiţi să locuiască în continuare sub acelaşi acoperiş cu părinţii.

Daily Mail: Mii de români vin să ia ajutoare sociale din 2014. Familiile de romi primesc și 3.000 de lire pe lună

Nu am simţit niciodată că vor să plec acasă, să încetez să le mai fur slujbele sau să nu mai beneficiez de sistemul naţional de sănătate. În schimb, am fost primită cu braţele deschise”, a scris britanica referindu-se la atitudinea românilor cu care a intrat în contact.

Profesoara şi-a reamintit cum a fost tratată de colegii ei români, care o invitau adesea să cineze împreună cu familiile lor, înţelegând că nu îi este foarte uşor să se adapteze. Nu de puţine ori, Bradley s-a întors în garsoniera ei încărcată cu borcane cu dulceaţă, murături şi tocăniţă gătite de colegele ei.

Ridicarea restricţiilor de muncă şi valul de cerşetori

În continuarea scrisorii sale, profesoara critică una dintre publicaţiile britanice care a lansat o campanie „de prost gust” împotriva aşa-zisului nou val de imigranţi, acuzat că este pe punctul de a sufoca piaţa muncii din Marea Britanie.

Bradley critică şi manipularea mass-media care a răspândit imagini doar cu romii cerşetori ajunşi în Regat, sugerând în mod fals că „toţi românii şi bulgarii sunt, de fapt, cerşetori”.

„Invazia” românilor a ajuns la televiziunile din Australia: „Cifrele UKIP sunt ridicole”

Este important de subliniat că această minoritate etnică nu este prezentă doar în România şi Bulgaria, ci există comunităţi şi în celelate ţări est-europene cum ar fi Cehia, Ungaria, Slovacia – ţări care beneficiază de drepturi depline pe piaţa muncii din Uniunea Europeană, după spusele britanicei.

În plus, restricţiile impuse de Marea Britanie nu dau posibilitatea oamenilor care vor să muncească să intre în legalitate. Tocmai de aceea, toţi cei care ar veni în Marea Britanie să cerşească sunt deja acolo, nu au nevoie neapărat de apartenenţa României la spaţul Schengen.

Sky News: Românii imigrează pentru salarii mai bune, nu pentru beneficii

În realitate, imigranţii români şi bulgari care pot contribui la economia Marii Britanii fără să fie o povară pentru Sistemul Naţional de Sănătate se confruntă, în continuare, cu bariere birocratice.

Pentru ei, „ridicarea restricţiilor le va da acces la o lume cu totul nouă. O lume de care noi, în calitate de posesori norocoşi ale paşapoartelor britanice, am profitat bucuroşi  mulţi ani”, a insistat Bradley.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Daily Mail din nou despre „valul” de români din 2014: „Doar capra mai rămâne în sat”

Un bărbat de 20 de ani a fost acuzat de uciderea Marianei Popa