in

Populația din Marea Britanie va primi gratis două teste Covid pe săptămână

Boris Johnson va anunța un plan pentru teste de rutină, ca mijloc de a relaxa Marea Britanie din lockdown, întrucât guvernul s-a confruntat cu o reacție  asupra ideii de „pașapoarte” bazate pe aplicații pentru a permite oamenilor intrarea în locuri aglomerate și evenimente.

La șase luni după ce premierul Johnson a dezvăluit planurile pentru „Operațiunea Moonshot” – un sistem de testare în masă de 100 de miliarde de lire sterline care nu și-a îndeplinit niciodată obiectivul declarat de a preveni un alt lockdown – ,tuturor oamenilor din Anglia li se vor oferi două teste Covid pe săptămână”, începând de vineri, se arată pe gov.uk.

Premierul va anunța lansarea testelor de flux lateral într-o conferință de presă, luni 5 aprilie, la care va prezenta, de asemenea, un program de probă pentru adunări în masă, precum și propuneri pentru reluarea potențială a călătoriilor în străinătate.

Schema de testare, care implică truse pentru utilizare acasă sau la centre de testare, locuri de muncă și școli, este văzută ca un mijloc de a limita orice transmitere continuă a virusului în comunitate, în paralel cu programul de vaccinare și ca o modalitate de urmărire a focarelor de potențiale variante Covid rezistente la vaccin.

Aplicația de testare și urmărire a telefonului va fi, de asemenea, actualizată, astfel încât, atunci când pub-urile și alte spații de ospitalitate redeschid, toată lumea dintr-un grup va trebui să se înregistreze, nu doar persoana principală, iar cei care au dat rezultate pozitive vor fi rugați să împărtășească alte locuri pe care le-au vizitat.

Guvernul britanic introduce teste COVID pentru transportatorii care intră în Marea Britanie

Unii oameni de știință și-au exprimat scepticismul în ceea ce privește planul, observând atât posibilitatea unor teste negative de flux lateral, cât și necesitatea unui sprijin mai bun pentru ca oamenii să se autoizoleze dacă dau rezultate pozitive.

Grupurile pentru libertăți civile și mulți deputați vor fi, de asemenea, precauți dacă noul sistem de testare se va alimenta într-un regim de certificate Covid, care ar folosi teste recente, vaccinare sau prezența anticorpilor la virus pentru a determina intrarea în pub-uri sau evenimente de masă. Uneori, numite și „pașapoarte Covid”, acestea ar fi destinate exclusiv uzului casnic și ar fi distincte de un dosar de vaccinare pentru a permite călătoriile în străinătate.

În weekend, guvernul a dezvăluit planuri pentru nouă evenimente pilot, de la meciuri de fotbal și un turneu de snooker până la întâlniri de afaceri, pentru a încerca practicile certificatelor Covid.

Astfel de documente ar permite accesul persoanelor la evenimente sau ar putea arăta că au un rezultat  negativ recent pentru Covid sau au avut anticorpi împotriva virusului.

Dar a doua zi după anunțarea evenimentelor pilot, cinci dintre cele nouă locații au insistat că nu participă la un proces de certificare Covid, unul spunând că a primit o „reacție masivă” după anunțul guvernului.

Consiliul orașului Liverpool, unde sunt planificate patru dintre evenimente, a declarat că acestea ar fi în schimb teste generale ale modului în care astfel de locuri ar putea fi redeschise, inclusiv distanțarea socială, ventilația și sistemele de testare la intrare, dar nu au fost concepute pentru a fi introduse într-un proces de certificare.

Testarea gratuită este deja disponibilă pentru angajații NHS din prima linie, personalul de îngrijire la domiciliu și rezidenți, școlari și familiile acestora. Ca parte a lansării pentru întreaga populație, oamenii vor putea comanda teste pentru a fi livrate acasă și vizita farmaciile participante pentru a se testa.
Noua politică britanică: „Gata cu blocarea, vom trata Covid-19 ca pe gripă”, spune Chris Whitty

Român dispărut de peste o săptămână din Canning Town