in

Guvernul Cîțu, demis cu cele mai multe voturi din istoria moțiunilor

Guvernul Cîțu, demis cu cele mai multe voturi din istoria moțiunilor

Guvernul Cîțu a fost demis, 281 de parlamentari votând pentru moțiunea de cenzură, cel mai mare din istoria moțiunilor, scrie G4Media. Pentru a fi adoptată, moțiunea trebuia să întrunească 234 de voturi „pentru”.

Deputații și senatorii s-au reunit marți, de la ora 12.00, în ședință comună a Parlamentului pentru a dezbate și vota moțiunea de cenzură depusă de PSD, intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!”. Pentru demiterea guvernului condus de Florin Cîțu au votat şi USR, și AUR.

În textul moţiunii, premierul Cîțu este acuzat, printre altele, că „a sărăcit România”, că „românii se confruntă cu explozia prețurilor și a cursului valutar” și că „agricultorii țării au fost umiliți”.

”Florin Cîțu, la revedere și adio”, a declarat liderul AUR Gerorge Simion, transmițând live de la numărarea voturilor.

Florin Cîțu poate să rămână interimar la Palatul Victoria pentru 45 de zile, dar va avea puteri limitate. Nu va mai avea voie să dea ordonanțe de urgență, de exemplu, dar sunt și alte limitări ale unui guvern interimar.

Peste un milion de români au revenit în țară. Premierul Cîțu: „Este clar că au găsit oportunități în România”

PSD nu merge la consultările convocate de președinte

Președintele Klaus Iohannis va trebui să convoace partidele parlamentare la consultări pentru a desemna un nou premier. PSD a anunțat că nu va merge cu o propunere de premier și nici nu va susține un guvern minoritar.

USR s-a declarat în favoarea refacerii coaliției cu PNL și UDMR cu un nou nume de premier și cu un calendar pentru implementarea reformelor. Florin Cîțu a anunțat că va considera încheiată colaborarea cu USR dacă va fi votată moțiunea de cenzură.

Dacă este demis prin moțiune, Florin Cîțu nu poate fi redesemnat, întrucât, conform deciziei Curţii Constituţionale din data de 24 februarie 2020, „desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru trebuie să aibă ca scop asigurarea coagulării unei majorităţi parlamentare în vederea formării unui nou guvern”.

Dacă sunt respinse două propuneri consecutive de premier, Constituția prevede că președintele poate să dizolve Parlamentul și să declanșeze alegerile anticipate – dar nu mai devreme de 60 de zile. Există și varianta în care, deși ar fi respinse două propuneri de premier, președintele nu va declanșa anticipatele și va forța o a treia nominalizare.


…Guvernul Cîțu, demis cu cele mai multe voturi din istoria moțiunilor…

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 2 In medie: 3]

Marea Britanie, raiul investițiilor imobiliare prin firme offshore

Marea Britanie, raiul investițiilor imobiliare prin firme offshore

Cei mai tineri bunici din Marea Britanie au 33 și 35 de ani

Cei mai tineri bunici din Marea Britanie au 33 și 35 de ani