in

Tot mai mulţi pacienţi refuză tratamentele şi pleacă din spitale. Medicii sunt disperaţi: «Ne putem lupta cu boala, dar nu putem lupta cu teoriile conspirației»

Medicii români sunt tot mai îngrijoraţi după ce pacienţii cu COVID-19 au ajuns să refuze tratamentele sau, mai grav, să se externează pe propria răspundere, ignorând recomandarea medicală. Grav este că mulți dintre cei care au cerut să plece din spital, deși erau infectaţi, s-au întors în stare agravată, unii direct la terapie intensivă.

Bolnavii care refuză tratamentele care le-ar putea salva viața sunt influențați de teorii ale conspiraţiei, de mesaje care nu se bazează pe cercetări documentate şi care circulă tot mai des pe internet în ultima perioadă. Unii nu cred în boală și șochează prin atitudine când le spun doctorilor că nu accepta medicamentele prescrise pentru că – spun ei – ar deveni cobai.

În total, 658 de români infectați cu coronavirus au plecat din spitale în ultimele zece zile și în unitățile medicale alții au început să refuze tratamentul.

În stare gravă după ce a refuzat tratamentul

Pe un bărbat de 60 de ani internat la boli infecțioase, în Timișoara, acest comportament aproape că l-a ucis. A respins tratamentul cu Redemsivir – un medicament care, potrivit companiei farmaceutice Gilead Sciences, a redus cu 62% riscurile mortalității în cazul pacienților cu COVID-19 – și nici familia lui nu și-a dat acordul.

”În momentul în care s-a propus să se introducă într-un studiu clinic cu Redemsivir au refuzat. Noi nu putem face studiul clinic fără avizul pacientului, așa că nu a mai beneficiat de acest medicament. Este în stare gravă, pe plămân superficial și sunt șanse minime de supraviețuire din păcate”, a spus Virgil Musta, medic specialist boli infecțioase.

«Îi așteaptăm în spitale unde doctorii au pregătite și lumânări»

Cristian Oancea, directorul Spitalului ”Victor Babeș” din Timișoara, are un mesaj dur pentru cei care care au început să refuze medicamentele și cred că boala se poate vindeca singură. A transmis că îi așteaptă în spitale unde doctorii au pregătite și lumânări.
”Este un fenomen periculos. Din moment ce pacientul își face el singur schema terapeutică și decide el ce îi trebuie sau ce nu îi trebuie, sperăm ca acești pacienți să se vindece cum cred dânșii, de la sine.

Din experiența noastră, și avem sute de cazuri, nu vedem cu bine această atitudine a lor. Circulă “n” teorii ale conspirației, practic ne putem lupta cu boala, o facem pentru că ne e meserie și spun o facem cu dedicație pentru pacient, dar nu putem lupta cu teoria conspirației”.

Cazul unui pacient externat la cerere: s-a întors aproape în comă la Terapie Intensivă

Cazurile de pacienți care ignoră recomandările medicale și apoi ajung aproape de limita cu moartea în spitale sunt tot mai dese. Secretarul de stat Raed Arafat a dezvăluit că, luni, un echipaj mobil de terapie intensivă a fost chemat pentru a salva un pacient în stare foarte gravă, aproape în comă, care s-a externat pe semnătură. Și nu este primul caz de acest fel.
„Externat la cerere de la Colentina cu simptome minore, la data de 6 iulie, acum este cu oxigenare 70 %, cu dispnee, cu Glasgow comă scor 8, adică aproape comatos și s-a trimis terapie intensiva ca să poată să-l asiste și să vedem dacă reușește să-l scoată sau nu. Pe altul, același serviciu l-a găsit acasă în stop cardiac”, a spus Raed Arafat.

„Pe altul, acum o zi sau două, tot același serviciu l-a găsit acasă în stop cardiac. Echipele se expun resuscitând acești pacienți care refuză internarea cu simptomele ușoare și merg acasă, se agravează, nu sunt monitorizați adecvat, nu spun medicilor care este starea lor și că aceasta se agravează, după care familia lor dă telefon la 112 să spună că bolnavul este agravat. Asta este o situația reală cu care ne confruntăm”, a mai spus secretarul de stat.

El a invocat un studiu de la Universitatea Yale, conform căruia peste 50% din infecţiile cu COVID sunt cauzate de asimptomatici.

„Îl laşi acasă cu simptome uşoare, după trei-patru zile bolnavul este în stop cardiac şi asta înseamnă că noi ne-am riscat viaţa mult mai mult, pentru că până intervine serviciul de urgenţă, până îl resuscitează, până îl duce la spital… dacă era în spital îl depistau mult mai repede şi îi salvau viaţa. Asta este informaţia care trebuie să ajungă la populaţie. Să nu inducem în eroare populaţia că noi îi închidem în puşcărie că sunt cu simptome uşoare fără să-i zicem «atenţie, că dacă mergeţi acasă nimeni nu garantează că după două-trei zile nu veţi fi în stop cardiac»”, a mai spus Arafat conform Digi24.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

28 de lucrători agricoli români de la ferma din Herefordshire, infectați cu COVID-19

Muncitorii sezonieri de la ferma cu focar de COVID-19 au fost prin mai multe magazine înainte să fie testați pozitiv