in

Lira sterlină, mai puternică după anunțarea rezultatelor alegerilor generale din Marea Britanie

Lira sterlină a atins vineri, 13 decembrie, maxime multianuale față de principalele valute, după victoria convingătoare a conservatorilor la alegerile din Marea Britanie, care va elimina blocajul politic care a afectat piețele financiare britanice, transmite Reuters, citat de News.ro.

Eliminarea acestui nor major de incertitudini care umbrea piețele valutare survine în timp ce există semnale clare referitoare la progresele negocierilor comerciale dintre Statele Unite și China.


Conservatorii premierului britanic Boris Johnson au obținut suficiente locuri în Parlamentul de la Londra pentru a deține o majoritate clară, a relatat postul de televiziune ITV, ceea ce elimină incertitudinile din ultimii patru ani legate de momentul în care va avea loc Brexitul.

„Am observat deja o reacție puternică a lirei, după exit poll”, a declarat Michael McCarthy, analist șef la firma CMC Markets din Sydney.

„De asemenea, am observat și o creștere a contractelor futures pentru acțiuni, ca reacție la două informații importante pentru piață. Acestea ar trebui să susțină creșterea economiei globale. Și yuanul s-ar putea aprecia, dar depinde cât se va întări dolarul”, a arătat acesta.

Lira s-a apreciat cu circa 2% față de euro, la un maxim de 82,80 pence pe unitate, cel mai ridicat nivel atins din iulie 2016, la scurt timp după referendumul pentru Brexit care a dus la deprecierea monedei britanice.

În raport cu moneda americană, lira a avansat cu peste 2%, la 1,3516 dolari pe unitate, cel mai ridicat nivel din mai 2018, revenind ulterior la 1,3469 dolari pe unitate.

Evoluția lirei contrastează cu deprecierea cu peste 10% a lirei care a avut loc imediat după referendumul pro-Breixt din iunie 2016, care a șters peste 2.000 de miliarde de dolari de pe piețele financiare.

Majoritatea îi va permite premierului să finalizeze Brexitul pe 31 ianuarie, așa cum s-a angajat.

Chiar și așa vor mai exista incertitudini, pentru că Marea Britanie va intra într-o perioadă de tranziție în timpul căreia va negocia o nouă relație economică și comercială cu restul de 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Exit poll în Marea Britanie: Conservatorii câștigă alegerile generale. Drumul spre Brexit este deschisTibor Selymeș, invitat special la Eagles Football Academy: „Am fost emoționat să văd 130 de copii români care au cântat, cu mâna la inimă, Imnul României”

Conservatorii au câștigat, Brexitul e mai aproape. Ce se schimbă pentru români, de la pașapoarte la muncă