in

De la 1 iulie, românii pot fi opriți pe stradă și verificați de ofițerii de imigrare. Ministrul Imigrației, Kevin Foster, explică pentru Ziarul Românesc ce se întâmplă de mâine cu cei care nu au rezidență în Regatul Unit…

Ministrul Imigrației, Kevin Foster, explică într-un interviu acordat ziarului Românesc ce se va întâmpla, de la 1 iulie, după expirarea termenului de depunere a aplicațiilor pentru rezidența în Regatul Unit a cetățenilor UE.

Potrivit acestuia, românii vor fi verificați temeinic la frontieră și chiar opriți pe stradă de către ofițerii de imigrare pentru a fi verificați dacă au sau nu statutul de rezident.

Celor care ar putea să aibă dreptul la rezidență dar nu au aplicat, li se va acorda un răgaz de 28 de zile de la momentul în care au fost contactați, pentru a-și rezolva situația.

Domnule ministru, mâine e ultima zi pentru aplicații pentru statutul de rezident în Marea Britanie. De ce românii, care sunt cei mai mulți lucrători temporari care vin in UK, nu beneficiază de reduceri de costuri la vizele de muncă, așa cum se întâmplă cu alte 21 de țări europene?

„Acest fapt este legat de o convenție semnată în 1961 (European Social Charter – n.r.) pe care am adoptat-o și pe care alte țări membre au ratificat-o, care prevede o reducere de 55 de lire pentru o viză de muncă. România nu a ratificat această convenție, de aceea nu putem oferi această reducere.”

Pe ce criterii este refuzată intrarea românilor în UK? Este decizia polițistului de frontieră?

„Cetățenii români, la fel ca ceilalți cetățeni europeni, pot vizita UK fără viză, dar trebuie să reamintim oamenilor că, având în vedere pandemia globală, există reglementări semnificative pentru călătoriile internaționale spre UK, așa că este important ca românii să se asigure că planul de călătorie spre UK este în acord cu reglementările de sănătate pentru pandemie, precum și cu reglementările de imigrație.”

Daca un român ajunge la frontieră și vrea să intre in UK, fără a avea settled status, ce se întâmplă?

„Dacă nu are un statut prin EU Settlement Scheme (EUSS), ofițerul de frontieră verifică în primul rând dacă respectă regulile de sănătate pentru intrare și dacă călătoria în UK este în acord cu aceste reguli și în al doilea rând, dacă vin aici pentru un scop permis de regulile vizitelor, care exclude, de exemplu, motivul de a munci. Dacă nu ai fost aici în timpul liberei circulații, vei avea nevoie de o viză înainte de a ajunge la frontieră, nu este permis să vii aici și să muncești, având în vedere că libera circulație s-a încheiat acum.”

Mulți români au fost reținuți deja în centrele de detenție de la graniță și expulzați. Știți care este numărul lor?

„Sunt circumstanțe individuale pe care le cercetăm, există un număr de motive pentru care oamenilor le poate fi refuzată intrarea la frontieră, poate fi legat de încălcările reglementărilor vamale sau de aducerea unor bunuri care nu sunt permise să fie aduse în Marea Britanie, sau, așa cum a fost cu ceva timp în urmă, când circulația internațională era strict restricționată, în Marea Britanie nu puteai vii în vacanță, așa că nu s-a permis intrarea din motive de reglementări de sănătate.

Marea Britanie: Ultima zi pentru depunerea aplicațiilor de rezidență pentru cetățenii UE. Ce se întâmplă cu cei care nu au reușit să solicite statutul

Regulile de sănătate sunt verificate înainte de regulile de imigrație. De exemplu, daca cineva susține că vine aici pentru muncă, verificăm întâi în legătură cu regulile de sănătate, apoi vedem dacă este permisă intrarea conform regulilor de imigrație. Ca să nu mai vorbim de persoanele care abuzează de scutiri, susținând că fac lucruri pe care de fapt nu intenționează să le facă sau nu au permisiunea să le facă.”

Ce se întâmplă în cazul unui abuz? Unde pot reclama românii care sunt duși într-un centru de detenție?

„Există posibilitatea la aceste centre de a obține sfaturi legale. Dar oricine a obținut EU settled status sau care a aplicat pentru statut, acest lucru poate fi văzut de polițistul de frontieră la vamă, așa că acesta va ști care este statutul în acel caz.”

Vă rugăm să ne explicați ce se întâmplă în următoarele 28 de zile, ce înseamnă aceste notificări și ce ar trebui să facă cei care le primesc?

„Oricine are nelămuriri cu privire la poziția sa pe 1 iulie, primește un mesaj: aplică azi, alătură-te sutelor de mii de români care au deja rezidență sub EU settlement scheme. Dacă, după 1 iulie, un ofițer de imigrație întâlnește un cetățean european care ar putea fi eligibil conform normelor EUSS, nu se iau măsuri forțate, ci i se dau 28 de zile din ziua în care este întâlnit, pentru a face o aplicație întârziată. Am publicat deja care sunt motivele rezonabile pentru o aplicație întârziată, dar nu este un ghid exhaustiv, orice circumstanță individuală va fi luată în considerare, dar trebuie să îndeplinească anumite criterii pentru a fi rezonabilă.”

Să înțelegem aceste 28 de zile ca pe o extensie?

„Nu este o extensie, este un răspuns proporțional, dacă întâlnim oameni care îndeplineau condițiile, dar nu au aplicat, considerăm mai potrivit să le dăm timp 28 de zile, având în vedere că marea majoritate a cetățenilor europeni din UK sunt oameni care se aflau aici înainte de 31 decembrie, și ținând cont și de faptul că au fost restricții pentru călătoriile internaționale, nu legate de sistemul de imigrație, ci de pandemia globală.”

Cei care au aplicat si nu au primit nicio dovadă? Ce se întâmplă cu ei de la 1 iulie?

„Cei care nu au aplicat și nu au primit o decizie, conform legii aprobate anul trecut, drepturile lor sunt protejate până când o decizie este luată, inclusiv pe timpul oricărui eventual apel pe care l-ar putea face, dacă, de exemplu, ar fi respinși. Dar vasta majoritate, vorbim de 90%, au primit statutul după aplicația lor. Cei care au primit statutul, vor avea un document digital ușor de distribuit, furnizat de Home Office, anumite servicii publice cheie vor avea posibilitatea să verifice automat, de exemplu cei de la pensii sau de la NHS vor putea verifica automat, cât privește angajatorii, oamenii vor putea prezenta angajatorului un share code. Va fi posibilă confirmarea prin telefon pentru cei excluși digital, care nu sunt în măsură să primească un cod pentru a-l arăta angajatorului. Deja vedem că numeroși angajatori deja folosesc acest sistem pentru a verifica noii angajați, chiar dacă nu a fost încă obligatoriu, mulți consideră un mod convenabil și simplu pentru a verifica statutul”.

Vă așteptați la probleme de mâine?

„Vom continua să lucrăm. Avem parteneri care oferă sprijin, inclusiv românilor, pentru a face aplicațiile, și îi vor ajuta pe oameni cu aplicațiile întârziate și pentru a oferi suport și sfaturi, în special pentru cei mai vulnerabili, în primele luni în care acest nou sistem va fi operațional.”

Au consemnat: Mircea Maer și Sorin Cehan

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 7 In medie: 4.4]

Vești EXCELENTE de la Guvernul britanic, după 19 iulie: FĂRĂ carantină pentru vaccinați, FĂRĂ pașapoarte COVID la evenimente

Doi frați români au ucis un conațional în Anglia. Erau colegi de muncă și băuseră toată noaptea