in

Lucrătorii străini părăsesc Marea Britanie. Peste un milion au plecat anul trecut

Aproape un milion de oameni născuți în afara Marii Britanii au plecat din țară pe parcursul anului trecut, într-un context în care pandemia de coronavirus pare să fi determinat cel mai mare exod de lucrători străini înregistrat până acum, potrivit datelor oficiale prezentate marți, transmite Reuters.

Cifrele Biroului Național de Statistică (ONS) sugerează că în ultimele trei luni ale anului 2020, în Marea Britanie erau cu 795.000 de lucrători străini mai puțini decât cu un an mai devreme și cu aproape un milion mai puțini rezidenți născuți în străinătate, cu vârsta de peste 16 ani.

Aceasta, în condițiile în care Marea Britanie a fost afectată în plan economic în mai mare măsură decât orice altă economie majoră din Europa. Impactul s-a resimțit mai ales în unele sectoare unde lucrau un mare număr de străini, precum industria ospitalității.

Studiul nu ține cont de fluxurile migrației, iar pandemia a determinat înlocuirea cu discuții telefonice, deci este mai greu de spus dacă scăderea numărului de respondenți străini reflectă într-adevăr o modificare a eșantionului.

Exod după Brexit: Aproape jumătate din londonezi vor să se mute în altă țară din Europa

În orice caz, potrivit lui Johathan Portes, profesor de economie și politici publice la King’s College din Londra și fost responsabil al Ministerului Muncii și Pensiilor din Marea Britanie, se poate conchide că a avut loc realmente o migrație în masă.


„Nu am nicio îndoială că am fost martorii celui mai mare exod din Marea Britanie, fără precedent în istoria recentă”, a afirmat Portes.

De exemplu, cetățenii Uniunii Europene care nu și-au făcut formalitățile pentru a se asigura că își păstrează dreptul de rezidență în Marea Britanie după Brexit s-ar putea confrunta cu dificultăți legale.

Lucrătorii născuți în UE reprezintă majoritatea celor plecați din Regatul Unit în ultimul an, potrivit cifrelor Oficiului de statistică britanic, iar modul în care calculează ONS face posibil ca cifrele avansate să fie subestimate, a mai remarcat profesorul Portes.

În opinia acestuia, alte evoluții sugerate de datele ONS, cum ar fi întoarcerea din străinătate a peste 1 milion de britanici, par neplauzibile, a mai consemnat Reuters.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 0 In medie: 0]

Româncă, răpită de pe stradă și obligată să se prostitueze: „Eram bătută în fața clienților. Știau cu toții ce se întâmplă”

Violator prins în România și extrădat în Marea Britanie. Are de executat 10 ani de pușcărie