in

Prețurile locuințelor din Marea Britanie au scăzut în cel mai rapid ritm din ultimii doi ani și jumătate

Prețurile locuințelor din Marea Britanie au scăzut în cel mai rapid ritm din ultimii doi ani și jumătate, deoarece consecințele mini-bugetului dezastruos al lui Liz Truss au descurajat cumpărătorii, potrivit Nationwide, care a avertizat că inflația și creșterea ratelor dobânzilor vor afecta piața în următoarele luni.

Prețul unei locuințe medii a scăzut cu 1,4%, la 263.788 lire sterline, în noiembrie, potrivit indicelui de preț al locuințelor realizat de creditor, accelerând o încetinire care a dus la scăderea prețurilor cu 0,9% în octombrie. A fost a treia scădere lunară la rând și cea mai mare scădere din iunie 2020, scrie The Guardian.

În ritm anual, creșterea anuală a prețurilor locuințelor a încetinit brusc la 4,4% în noiembrie, de la 7,2% în luna precedentă.

Londra, extindere uriașă a zonei unde plătești taxa de poluare 12,5 lire sterline pe zi. Cartierele românilor sunt afectate

Prețurile locuințelor din Marea Britanie au scăzut în cel mai rapid ritm din ultimii doi ani și jumătate

Încetinirea din noiembrie a ilustrat impactul de durată al mini-bugetului din septembrie, care a speriat piețele și a crescut costurile de împrumut. În timp ce ratele împrumuturilor guvernamentale s-au redus de atunci, ratele medii ale creditelor ipotecare fixe se situează încă la aproximativ 5% și au continuat să cântărească asupra cererii.

“Deși condițiile de pe piața financiară s-au stabilizat, ratele dobânzilor pentru noile credite ipotecare rămân ridicate, iar piața a pierdut un grad semnificativ de dinamică”, a declarat economistul șef al Nationwide, Robert Gardner. “Accesibilitatea locuințelor pentru potențialii cumpărători și pentru cei care își schimbă locuința a devenit mult mai strânsă, într-un moment în care finanțele gospodăriilor sunt deja sub presiune din cauza inflației ridicate”.


Nationwide a declarat că o proporție mai mare de persoane au fost scoase de pe piață și au avut nevoie să împrumute mai mulți bani pentru a cumpăra o locuință.

Inflația galopantă a ajuns la 11,1% în octombrie

Cel mai ridicat nivel din 1981 încoace – pe fondul creșterii facturilor la energie, ceea ce a redus capacitatea de cheltuire a gospodăriilor britanice, inclusiv a potențialilor cumpărători de locuințe.

Încetinirea prețurilor locuințelor indică faptul că piața s-a răcit în raport cu creșterea puternică observată în timpul pandemiei, când, în “cursa pentru spațiu”, oamenii au căutat locuințe mai mari, după ce au fost blocate la nivelul întregii Marii Britanii.

Nationwide a avertizat joi că este puțin probabil ca piața imobiliară să recupereze aceste pierderi prea curând, în timp ce factorii de decizie politică de pe Threadneedle Street vor crește în continuare ratele dobânzilor în încercarea de a combate creșterea prețurilor.

“Perspectivele sunt incerte și multe vor depinde de modul în care se comportă economia în general, dar o aterizare relativ ușoară este încă posibilă.”

Cu toate acestea, Gardner a declarat că proprietarii de locuințe se află încă într-o poziție relativ solidă, în ciuda recesiunii care se apropie și a perspectivei unor rate mai mari, având în vedere că aproximativ 85% dintre creditele ipotecare sunt credite imobiliare pe termen fix.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 4 In medie: 5]

londra autobuz

Navetiștii din Londra se vor confrunta cu mari perturbări: șoferii de autobuz plănuiesc șapte zile de greve

Criza alimentară pe insulă, penurie și raționalizare: Marea Britanie nu mai are ouă