in

Șeful serviciilor britanice – MI6: ”Jumătate dintre spionii ruși din Europa au fost expulzați iar Putin nu suferă de cancer”

Șeful serviciilor britanice – MI6: ”Jumătate dintre spionii ruși din Europa au fost expulzați iar Putin nu suferă de cancer” .

Jumătate din toți spionii ruși care operează sub acoperire diplomatică în Europa au fost expulzați de la începutul războiului din Ucraina, a declarat șeful MI6 la o conferință de securitate din SUA, citat de The Guardian.

Richard Moore, care conduce serviciile britanice de informații externe, a declarat că expulzarea a aproximativ 400 de diplomați ruși din țări din Europa continentală, inclusiv Franța și Germania, a redus dramatic capacitățile de spionaj ale Kremlinului.

Poliția Met „plătește oamenilor 50 de lire sterline” pentru a merge prin Londra pentru a testa tehnologia de recunoaștere facială

Șeful serviciilor britanice – MI6: ”Jumătate dintre spionii ruși din Europa au fost expulzați

Vorbind la conferința de securitate Aspen, el a declarat că agențiile de informații occidentale au făcut eforturi “destul de concertate” pentru a întrerupe rețelele de spionaj rusești de la invazie.

“Astfel, în întreaga Europă, aproximativ jumătate – la ultima numărătoare, ceva mai mult de 400 de ofițeri de informații ruși care operează sub acoperire diplomatică – au fost expulzați”, a spus Moore. “Acest lucru a redus probabil la jumătate capacitatea lor de a-și face treaba de a spiona pentru Rusia în Europa”.

Este pentru prima dată când MI6 a făcut publică estimarea sa privind impactul expulzărilor coordonate ca răspuns la invazia din februarie. Deși cifra de 400 de persoane, dintr-o gamă largă de națiuni, fusese contabilizată anterior, proporția nu fusese calculată.

Spionii ruși, la fel ca și ofițerii de informații din aproape toate țările importante, pretind de obicei că își desfășoară activitatea sub acoperire la ambasada țării lor. Doar o mână de spioni pe termen lung – așa-numiții ilegali – pretind că sunt cetățeni obișnuiți, acționând în afara cadrului diplomatic.

Spioni în Marea Britanie

Germania a dat afară 40 de diplomați ruși în aprilie, iar Franța 41. Marea Britanie este una dintre puținele țări care nu a expulzat niciun diplomat acuzat de spionaj, deși acest lucru se datorează în mare parte faptului că Regatul Unit le-a spus celor 23 de diplomați să plece în 2018 în urma otrăvirii de la Salisbury și nu se crede că vreunul a fost înlocuit.

Moore a declarat că doi ilegali au fost demascați, inclusiv un rus care pretindea că este irlandezo-brazilian și care a încercat și nu a reușit să obțină un stagiu la Curtea Penală Internațională de la Haga în aprilie. De atunci, un tribunal brazilian l-a condamnat pe Serghei Cerkasov la 15 ani de închisoare pentru utilizarea de documente de identitate false.

Moore a declarat că este de părere că războiul din Ucraina este “o campanie care poate fi câștigată” de Kiev și că Rusiei îi va fi “din ce în ce mai greu să furnizeze forță de muncă și materiale în următoarele săptămâni”, în timp ce războiul se îndreaptă spre o fază critică înainte de schimbarea vremii.

Șeful spionajului a părut să sugereze că Ucraina, cu sprijinul unor cantități din ce în ce mai mari de arme occidentale, va încerca să organizeze un contraatac în următoarele săptămâni. “Este important, cred că pentru ucrainenii înșiși, să demonstreze capacitatea lor de a riposta”, a spus el.

Putin nu suferă de cancer

Moore a declarat că este de acord cu omologul său de la CIA, Bill Burns, că nu există “nicio dovadă că Putin suferă de o stare de sănătate gravă”. În primele faze ale războiului au existat speculații potrivit cărora președintele rus ar fi avut cancer sau o altă boală gravă și ar fi luat steroizi.

De asemenea, Moore a fost de acord cu șeful CIA că China nu furniza arme Rusiei deoarece Beijingul era nervos că ar putea fi lovit de sancțiuni economice occidentale, dar a spus că el crede că “dacă ar putea furniza arme și ar scăpa nepedepsiți, ar face-o”.

El a spus că China “intră în forță” pentru a afla ce lecții ar putea trage din războiul din Ucraina și din răspunsul occidental de până acum. “Este prea devreme pentru a spune ce lecții vor trage din aventurile lui Putin”, a spus Moore, iar el a repetat un avertisment anterior potrivit căruia Beijingul nu ar trebui să subestimeze hotărârea occidentală de a proteja Taiwanul de orice încercare de reunificare forțată.

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 1 In medie: 1]

fata omorata uk

Marea Britanie, un șofer român riscă închisoarea pe viață, e acuzat că a omorât o tânără cu un ferăstrău electric

Opal Transfer

Opal Transfer aniversează 19 ani de existență cu transferuri și mai rapide