V-aţi vaccinat în România? Cum obţineţi paşaportul Covid, recomandări pentru românii din UK
Paşaportul Covid, denumit oficial certificatul digital european, a intrat oficial în vigoare în România de la 1 iulie şi are obiectivul de a relansa călătoriile în interiorul Uniunii Europene.
Documentul este necesar în acest moment persoanelor care călătoresc în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, precum și în Islanda, Liechtenstein și Norvegia. De asemenea, Elveția, San Marino și Vatican sunt pregătite din punct de vedere tehnic pentru intrarea în vigoare a acestui certificat.
Cu acest document titularul atestă dacă a fost vaccinat anti-COVID-19, dacă a fost testat negativ pentru COVID-19 sau dacă a trecut recent prin această boală şi poate astfel să fie considerat imunizat. Vaccinurile acceptate pentru paşaportul Covid sunt cele autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), şi anume Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca şi Johnson&Johnson. Dar statele membre pot accepta şi alte vaccinuri, cum este cazul Ungariei, care foloseşte de asemenea vaccinul rusesc Sputnik.
Paşaportul Covid, valabilitate și utilitate
Este valabil 12 luni şi conţine un cod QR şi o semnătură electronică ce atestă autenticitatea sa. Poate fi prezentat autorităţilor în varianta digitală pe smartphone sau imprimat.
În baza acestui certificat titularul său este scutit de carantină sau de testare suplimentară la sosirea într-un stat din UE, dar chiar şi aşa statele membre pot reintroduce astfel de restricţii în cazul celor sosiţi din alte state membre sau regiuni ale acestora unde situaţia epidemiologică s-a deteriorat, adică unde se înregistrează o creştere a numărului infectărilor sau răspândirea unor variante mai contagioase ale coronavirusului, cum ar fi de exemplu cazul variantei Delta a coronavirusului.
Cum obţineţi paşaportul Covid
Pentru persoanele care s-au vaccinat în România, paşaportul Covid pote fi obţinut accesând platforma https://certificat-covid.gov.ro.
Interfaţa aplicaţiei este intuitivă, iar în câţiva poate fi obţinut documentul:
1. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.
2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcţiona utilizatorul în pagina principală a platformei.
3. Se accesează butonul verde “Certificat nou”.
4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.
5. Cetăţenii români şi cei cu CNP emis de autorităţile române accesează butonul “CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate introduc: codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, iniţiala numelui, iniţiala prenumelui şi tipul certificatului dorit.
Cetăţenii străini selectează opţiunea “Paşaport/Act de identitate” şi completează câmpurile care cuprind: ”Ţara care a emis paşaportul”, numărul “paşaportului sau al cărţii de identitate”, iniţialele numelui şi prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.
6. În funcţie de categorie, se completează:
- Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, judeţul în care a fost vaccinat şi se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.
- Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege judeţul în care s-a realizat testarea şi luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.
- Pentru generarea certificatului de testare, se alege judeţul în care s-a realizat testarea şi luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.
- Se apasă butonul “Salvează”, iar aplicaţia înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.
- Ulterior, în secţiunea “Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.
Precizări importante despre pașaportul COVID
- Paşaportul Covid este gratuit.
- În cazul minorilor sub vârsta de 14 ani, este necesar acordul părinţilor.
- timpul de generare a documentului poate fi de la câteva secunde până la o oră, în funcţie de numărul de solicitări.
- În momentul generării certificatului, persoana care l-a solicitat este notificată prin e-mail.
Pentru suport în obţinerea altor informaţii privind utilizarea lor, a fost operaţionalizat un Call Center la numărul de telefon 021.414.44.25. De asemenea, certificatul poate fi obţinut în format letric prin intermediul primăriei în raza căreia îşi are domiciliul persoana, direcţiei de sănătate publică sau serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor.
În situaţiile în care apar inadvertenţe între informaţiile completate de o persoană şi cele înregistrate în bazele de date conectate cu platforma https://certificat-covid.gov.ro trebuie realizate corecţii de date. De aceea, solicitarea de eliberare a certificatelor de vaccinare trebuie realizată cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de momentul utilizării, iar pentru cele de testare cu cel puţin 12 sau 48 de ore, în funcţie de tipul de test efectuat – rapid sau PCR.
Certificatele de vaccinare emise în Marea Britanie
Atenționare: Certificatele de vaccinare emise în Marea Britanie NU sunt recunoscute în România! (Detalii aici)
FOARTE IMPORTANT! Ce se întâmplă cu românii care au făcut o doză de vaccin în România şi una în Marea Britanie
Pentru persoanele care au făcut prima doză de vaccin anti-COVID în altă țară, iar rapelul l-au primit în România: vor suna la Call Center 021 414 44 25, vor primi îndrumare, vor trimite documentele, iar echipa tehnică le va analiza.
Articole similare:
- Premierul britanic îi va supăra pe mulți cu această veste: „Doar cei vaccinați vor avea acces în cluburi și alte locuri aglomerate”
- Copiii de peste 2 ani din Marea Britanie ar putea să se vaccineze până la sfârșitul anului
- Primarul Sadiq Khan: „Masca rămâne obligatorie în metrou și autobuze… Dacă vă aflați în Londra, trebuie să respectați regulile.”
- Viața revine la normal în Anglia după mai bine de un an și jumătate. Care sunt ultimele restricții ce sunt ridicate de luni, 19 iulie