in

Supraveghere totală în Marea Britanie, poliția va folosi fotografiile de pe permisele de conducere pentru recunoașterea facială

Poliția din Regatul Unit va putea efectua căutări de recunoaștere facială datorită unei baze de date care conține imaginile celor 50 de milioane de deținători de permis de conducere britanici. O putere enormă, garantată poliției printr-o clauză inserată „în tăcere de Guvern” în noul proiect de lege de justiție penală, spune The Guardian. De altfel, în proiectul de lege nu se menționează în mod explicit posibilitatea exploatării datelor permisului de conducere și nici nu este menționată în notele explicative ale acestuia.

Poliția londoneză organizează cea mai mare operațiune de recunoaștere facială din istoria Marii Britanii

Va fi sarcina ministrului de Interne James Cleverly să stabilească „reguli cu privire la informațiile despre șoferi” care să permită căutări dar, clarifică ziarul britanic, potrivit proiectului de lege el va trebui doar să consulte organele de poliție. Agențiile de aplicare a legii folosesc din ce în ce mai mult recunoașterea facială „live”, care compară direct chipurile persoanelor prezente în locuri sau situații sensibile – de exemplu proteste – cu cele prezente în baze de date specifice.

Supraveghere totală

Unele țări europene au dorit să includă în Actul AI recent aprobat o clauză de interzicere completă a supravegherii în locuri publice bazate pe sisteme automate de recunoaștere facială, dar sub presiunea unor guverne au fost introduse posibile excepții, legate de exemplu de lupta împotriva terorismului sau ameninţări grave la adresa ordinii publice .

Noul proiect de lege ar permite ceea ce se numește „recunoaștere facială retrospectivă” și care, plecând de la o imagine surprinsă grație camerelor sau chiar distribuită pe rețelele de socializare, ar putea pune sub supraveghere permanentă fiecare șofer din țară .

Din acest motiv, activiștii și criticii luptă împotriva acestei tehnologii, care este considerată o amenințare nu numai pentru dreptul la viață privată, ci și pentru libertatea de exprimare, libertatea de întrunire și asociere și nediscriminare: algoritmi, de fapt, conform studiilor. au tendința de a identifica greșit fețele negre și asiatice.

Accesul la datele privind permisul de conducere în Regatul Unit este controlat de regulile din Criminal Justice and Court Services Act 2000, care impun poliției să furnizeze „motive întemeiate legate de încălcarea în primul rând a reglementărilor rutiere”.

Cu toate acestea, interogând-o pe Graeme Biggar, directorul general al Agenției Naționale pentru Crimă, ministrul poliției Chris Philp a spus: „Clauza 21 prevede puterea de a permite poliției și agențiilor de aplicare a legii, inclusiv ANC, să acceseze înregistrările permisului de conducere ale ghidului pentru efectuarea unui căutarea recunoașterii faciale, care, în mod anormal, este în prezent destul de dificilă. Când obțineți o imagine a scenei crimei de la CCTV sau ceva de genul acesta, sunteți de acord că ar fi util să puteți face o căutare de recunoaștere facială între înregistrările DVLA și celelalte înregistrări care pot fi accesate în prezent?”

UE vrea acces la permisele din toată Europa

Propunerea Regatului Unit nu este prima în acest sens: UE a luat în considerare și posibilitatea de a pune la dispoziție imagini ale registrelor permiselor de conducere ale statelor sale membre în baza de date privind combaterea criminalității prevăzută de Tratatul de la Prüm. O propunere abandonată tocmai din cauza temerii că ar reprezenta o încălcare disproporționată a vieții private.

Dar deja în 2020, Curtea de Apel din Regatul Unit a decis că utilizarea tehnologiei de recunoaștere facială de către poliția din Țara Galilor de Sud a încălcat drepturile de confidențialitate, legile privind protecția datelor și legile privind egalitatea, având în vedere riscul ca tehnologia să aibă părtiniri rasiale sau de gen. Trei ani mai târziu, tehnologia este încă în uz și în ultimele zile recunoașterea facială live a fost folosită pentru a monitoriza persoanele care participă la piețele de Crăciun.

Poliţia britanică utilizează ILEGAL recunoaşterea facială. Decizie a Curții de Apel din Londra

Guvernul a acționat „în liniște”

Ceea ce îi îngrijorează și pe activiști și savanți este, însă, metoda „liniștită” cu care Guvernul – care în această vară a desființat rolul comisarului pentru conservarea și utilizarea materialului biometric și biroul de comisar pentru supravegherea camerelor, lăsând miniștrii fără un un organ de pază independent care poate analiza modificările legislative – încearcă să introducă noua regulă.

Nu a existat niciun anunț public sau consultare cu privire la acest plan, care va pune pe oricine din țară cu permis de conducere într-o desfășurare permanentă a poliției”, a spus directorul Statewatch, un ONG pentru libertăți civile, Chris Jones. «Deschiderea bazelor de date civile la percheziții în masă ale poliției transformă pe toată lumea, a priori, în suspecți. Supravegherea sporită și puterile de spionaj nu vor face oamenii mai în siguranță.”

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 4 In medie: 4]

britanici cu credite ipotecare

Dezastru pentru milioane de britanici cu credite ipotecare, costurile anuale cresc cu 1.800 de lire sterline pe an

Războiul prețurilor ipotecare

Războiul prețurilor ipotecare se intensifică în Marea Britanie, 30 de creditori reduc costurile împrumuturilor