in

Zeci de români au ajuns să doarmă pe străzi în Londra. „Nu avem bani nici de mâncare”

Zeci de români dorm pe Oxford Street, cea mai faimoasă arteră comercială din inima Londrei. Ceea ce odinioară era cunoscută pentru strălucirea și aglomerația sa comercială, acum găzduiește o scenă tristă în care oamenii își găsesc adăpost pe trotuare, acoperiți cu pături sau ambalaje de carton. Reporterii BBC au surprins această realitate într-un reportaj difuzat și pe rețelele sociale, aducând în atenția publicului drama celor fără adăpost.
>>> Chiriile din Marea Britanie cresc într-un ritm record, „cea mai mare rată din 2006”

Zeci de români dorm pe Oxford Street

Unul dintre acești oameni, pe nume Fernando, și-a împărtășit povestea. El doarme pe străzi pentru că nu are bani și nicio altă opțiune. Din păcate, el nu este singurul în această situație. “Unii nu au joburi, alții nu au bani, unii cerșesc, unii se află ilegal în Marea Britanie. Dar toți sunt fără adăpost”, precizează reporterul BBC. Această problemă a devenit și mai acută în urma pandemiei de Covid-19, când mulți oameni și-au pierdut locurile de muncă și resursele financiare.

Situația străzii Oxford Street a ajuns să fie descrisă ca o “cea mai mare stradă comercială transformată în dormitor” – un simbol trist al vulnerabilității sociale.
>>> VIDEO – Hoți de telefoane „extrem de violenți” în Londra au înjunghiat 3 persoane care au încercat să-i oprească

11% din cei care dorm pe străzi sunt români

Zeci de români dorm pe Oxford Street – Statisticile elocvente arată o creștere semnificativă a persoanelor fără adăpost în Londra. În comparație cu anul precedent, numărul acestor persoane a crescut cu 9%. Între aprilie și iunie 2023, au fost înregistrate 3.272 de persoane fără adăpost în capitala britanică, în creștere față de cele 2.998 înregistrate între aprilie și iunie 2022. În prezent, românii reprezintă 11% din cei care dorm pe străzi la Londra, iar numărul crește rapid.

Cu toate că această situație afectează o gamă variată de oameni, se observă o creștere alarmantă a femeilor tinere care ajung să fie fără adăpost. Organizația Whitechapel Mission, care oferă micul dejun zilnic pentru 350 de persoane fără adăpost, a remarcat faptul că din ce în ce mai multe femei cu vârste între 18 și 25 de ani solicită ajutorul lor. Multe dintre acestea au probleme legate de consumul de droguri, ceea ce accentuează tragica situație în care se află.
>>> Nebunie în Edgware, cartierul românilor: zeci de persoane la coadă pentru a vedea un „one bedroom” de 1.300 lire pe lună

Cauzele acestui fenomen sunt complexe și includ lipsa locuințelor accesibile și scumpe, costul ridicat al vieții și servicii sociale insuficiente. Pandemia de Covid-19 a accentuat și mai mult aceste probleme, lăsând pe mulți oameni fără perspective și sprijin.

Zeci de români dorm pe Oxford Street, Fernando: „Nu e ușor să trăiești pe străzi”

Fernando, un tânăr român de 24 de ani, este doar unul dintre acești oameni fără adăpost. De patru ani, el trăiește pe străzile Londrei, încercând să supraviețuiască. El spune că majoritatea celor care dorm pe stradă în același loc cu el sunt români. “E foarte dificil, nu e ușor să trăiești pe străzi. Uneori nu mâncăm, nu avem bani”, spune Fernando. Totuși, el păstrează speranța că, odată cu obținerea documentelor, va putea găsi un loc de muncă și o viață mai bună în Marea Britanie.

Rick Henderson, director executiv al organizației Homeless Link, afirmă că numărul persoanelor fără adăpost nu arată semne de scădere. “Această tendință îngrozitoare a creșterii numărului de persoane noi care ajung să doarmă pe străzi în Londra nu arată nicio urmă de încetinire”, afirmă el.
>>> Crimă în Edgware, tânăr român de 19 ani înjunghiat mortal pe stradă. Poliția caută asasinul

Faceți clic pentru a evalua această postare!
[Total: 5 In medie: 3.2]

Noua lege a intrat în vigoare – Află în ce condiții pot călători neînsoțiți minorii români care au împlinit 16 ani

Moarte suspectă a unei foste înotătoare olimpice

Moarte suspectă a unei foste înotătoare olimpice britanice: ”Mami nu se trezește!”